Haik Hovsepian Mehr  was een Iraanse bisschop en christelijke martelaar. Hij was de bisschop van de Jama’at-e Rabbani kerk (een deel van de Assemblies of God Church beweging) tot aan zijn dood.

Hoewel hij van Armeense origine was had Hovsepian Mehr een sterke motivatie om Iraanse moslims te evangeliseren. Hij was een uitgesproken christelijke apologeet en evangelist en een begenadigd muzikant. Veel van zijn preken en liederen zijn nog steeds beschikbaar op het internet.
Hij was verantwoordelijk voor het initiëren van meer samenwerking tussen de evangelische kerken in Iran na de Iraanse revolutie.  Hij was de voorzitter van de Raad van Ministers van het protestantse Iran.

Hovsepian Mehr sprak voor de rechten van christenen in Iran. In 1993 was hij een van de slechts twee kerkleiders die weigerde een verklaring te ondertekenen dat zij moslims of moslim bekeerlingen in hun kerken niet zouden toestaan. Hij weigerde een verklaring te ondertekenen dat christenen genoten volledige rechten in Iran.  Hij stelde een gedetailleerd rapport over de schendingen van de godsdienstvrijheid en nodigde professor Reynaldo Pohl, speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties van Iran, om het land te bezoeken en protestantse ministers en regeringsfunctionarissen over deze schendingen te spreken. Hij ontmoette ook het Ministerie van Islamitische Begeleiding voor minderheden om de regering op te roepen de rechten van religieuze minderheden zoals vermeld in de Grondwet van 1979 na te leven.

 

Hij werd gedood nadat protesten tegen de behandeling van zijn vriend en collega Mehdi Dibaj die in de handen van de Iraanse regering viel. Hoewel de overheid in eerste instantie alle betrokkenheid bij zijn dood ontkende, beweerden Iraanse christenen en onafhankelijke waarnemers dat hij werd vermoord door Iraanse veiligheidstroepen voor zijn overtuigingen en vrijmoedigheid. Dit standpunt werd bevestigd in 2001, toen de moord werd bevestigd als een deel van de reeks van politieke moorden van auteurs en activisten op bevel van Saeed Emami, destijds viceminister op het ministerie van intelligentie, die het Iraanse politieke establishment deed opschudden.

Hovsepian Mehr werd opgevolgd door zijn broer Edvard Hovsepian Mehr in zijn rol als bisschop van de Jama’at-e Rabbani Kerk.