30 december 2009 – Na de harde acties van de Iraanse veiligheidsdiensten tegen demonstranten, heeft de voorzitter buitenlandse zaken van de Bundestag, Ruprecht Polenz, opgeroepen tot sancties tegen de functionarissen van het regime.

De Europese Unie moet duidelijk maken dat degenen in de regering die hiervoor de verantwoordelijkheid dragen, zoals officieren van justitie of politiechefs, niet welkom zijn, zei Polenz dinsdag op de Duitse radio. “Het juiste Europese antwoord is het niet verstrekken van een visum aan de 30, 40 of 50 die hierin op de meest negatieve wijze naar voren komen.”

Het optreden van het Iraanse regime tegen de demonstranten was eerder al wereldwijd veroordeeld door VS president Barack Obama, de Europese Unie (EU), bondskanselier Angela Merkel en andere politieke leiders.

President Obama heeft maandag verklaard dat de Iraniërs al maandenlang niets anders willen dan het uitoefenen van hun universele rechten. “Elke keer dat ze dat doen, komen ze in aanraking met de ijzeren vuist, zelfs bij plechtigheden en op feestdagen. De wereld volgt de gebeurtenissen met grote bewondering voor de moed en overtuiging van het Iraanse volk.”

Obama wees erop dat de gebeurtenissen in Iran niets te maken hebben met de Verenigde Staten of enig ander land. ‘Het gaat over het Iraanse volk en hun hoop op rechtvaardigheid en een beter leven. En het besluit van de Iraanse leiders om door angst en tirannie te regeren zal die hoop niet doen vervliegen. “De Iraanse regering moet zich houden aan haar internationale verplichtingen en de rechten van haar eigen burgers respecteren.”

In de Islamitische Republiek zijn afgelopen zondag minstens acht mensen gedood bij de zwaarste confrontaties tussen veiligheidstroepen en oppositie sinds de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni.

Ondertussen heeft de organisatie “Reporters sans Frontières (RSF, Reporters zonder Grenzen), de arrestatie van enkele journalisten tijdens de bloedige protesten in Iran veroordeeld. De regering in Teheran wil de “ooggetuigen van het bloedbad van 27 december” censuur opleggen, bekritiseerde de organisatie dinsdag in Parijs. Bovendien werden tijdens de protesten de meeste websites geblokkeerd die onafhankelijke informatie verspreiden of in verband gebracht worden met de oppositie.