28 januari 2010 – In Iran zijn donderdag twee mannen opgehangen die ervan beschuldigd waren Mohareb (vijand van God) te zijn. Volgens persberichten zijn dit de eerste executies van dissidenten sinds de omstreden presidentsverkiezingen in juni.

“De vonnissen van Mohammad Reza Ali Zamani en Arash Rahmanipour zijn bevestigd door het hof van beroep van Teheran. Zij werden donderdag ochtend opgehangen.” Aldus persbureau ISNA naar aanleiding van een communiqué van de openbare aanklager van Teheran.

Het duo werd tevens beschuldigd van samenzwering om het Islamitische regime omver te werpen, voegde het bureau hieraan toe.
Teheran’s aanklager Abbas Jafari Dolatabadi bevestigde de executie op de staatstelevisie. “De twee opgehangen mannen waren lid van de monarchistische groepering Tondar (de Koninkrijksassemblee van Iran).” Volgens hem hebben ze bij hun proces bekend dat ze explosieven hadden en dat ze van plan waren om ambtenaren om te brengen. “Ze gingen in beroep tegen het vonnis, maar het hof van beroep bevestigde het en ze zijn vandaag opgehangen”, voegde Dolatabadi hieraan toe.

Het was de eerste melding dat er personen opgehangen werden sinds de golf van protest die uitbrak na de herverkiezing voor een tweede termijn van vier jaar van hard-liner president Mahmoud Ahamdinejad op 12 juni vorig jaar.

Amnesty International heeft de executies veroordeeld als “schokkend”.

“Deze schokkende executies tonen aan dat de Iraanse autoriteiten niets ontziend zullen doorgaan met het uitroeien van de vreedzame protesten die plaatsvinden sinds de verkiezingen”, zei men in een verklaring.

“Deze mannen zijn eerst ten onrechte veroordeeld en nu zijn ze ook nog ten onrechte gedood. Het is zelfs niet duidelijk of ze banden hadden met deze groepering, aangezien hun ‘bekentenissen’ onder dwang lijken te hebben plaatsgevonden”.
De vrees bestaat dat “deze executies slechts het begin zijn van een golf van executies van hen die op soortgelijke vaag geformuleerde aanklachten berecht worden”.

Zamani behoorde tot de vele personen die tijdens de massademonstraties na de verkiezingen gearresteerd werden, maar de advocaat van Rahmanipour, Nasrin Sotoudeh, ontkende dat haar cliënt iets te maken had met die rellen.
“Hij werd voor de verkiezingen gearresteerd in Farvardin (Iraanse maand die valt in maart-april) en beschuldigd van samenwerken met de Koninkrijksassemblee”, vertelde Sotoudeh aan AFP.

Volgens Sotoudeh werd het haar belet om Rahmanipour te vertegenwoordigen op wat zij noemde zijn ‘showproces’ in juli. Zij voegde eraan toe dat veel van de beschuldigingen betrekking hadden op de periode dat hij nog minderjarig was. “Hij bekende omdat zijn familie bedreigd werd,” vertelde ze. Ze was geschokt door het nieuws van de executies omdat zowel zij als de familie van haar cliënt nog wachtten op de uitslag van het hof van beroep.

Het kantoor van de officier van justitie zei dat negen andere gevangen demonstranten ter dood veroordeeld zijn. Zij worden ervan beschuldigd Mohareb te zijn, te proberen het regime omver te werpen en te behoren tot de verboden belangrijkste oppositiegroep. (bron: AFP)