De angst neemt toe voor het lot van een politiek activist in Iran die wordt bedreigd met executie na een veroordeling wegens handelen tegen de nationale veiligheid.
Sherko Moarefi, een 31-jarige Koerd uit Baneh in het noordwesten van Iran, werd in oktober 2008 gearresteerd op verdenking lid van een Koerdische oppositiegroepering te zijn. De linkse afscheidingsbeweging is gebrandmerkt door Iran.

Moarefi werd ter dood veroordeeld na schuldig verklaard te zijn aan ‘handelen tegen de nationale veiligheid’ en moharebeh (oorlog voeren tegen God) – vage beschuldigingen die Iran de afgelopen jaren gebruikt tegen vele politieke activisten.

Volgens Khalil Bahramian, een van zijn advocaten in Iran, is Moarefi’s veroordeling bevestigd door het Hooggerechtshof en hij zou zondagochtend opgehangen worden, maar zijn executie werd uitgesteld wegens een eventuele juridische herziening.

‘Ik ben echt bang dat hij ieder moment terechtgesteld kan worden. Deze vertraging betekent niet dat zijn vonnis is herzien,’ vertelde Bahramian via een telefonisch interview vanuit Iran aan de Guardian.

‘Sherko is onschuldig. Vijandschap met God is een beschuldiging voor degenen die de wapens tegen het regime opnemen, maar Moarefi is een vreedzame activist,’ voegde hij eraan toe.

Human Rights Watch en Amnesty International hebben Iran gevraagd het doodvonnis van Moarefi te wijzigen.

Beide mensenrechtenorganisaties hebben hun verontrusting geuit over de toename van de doodstraf in Iran, waar vorig jaar meer mensen geëxecuteerd zijn dan in enig ander land, met uitzondering van China.

Sinds het begin van dit jaar heeft Iran volgens officiële bronnen minstens 135 mensen geëxecuteerd, hoewel er volgens Amnesty nog tientallen niet-erkende executies hebben plaatsgevonden.

Activisten beschouwen het als een tactiek om het volk te intimideren op een moment dat er in het hele Midden-Oosten pro-democratische ontwikkelingen aan de gang zijn. Dit jaar zijn dertien mannen in het openbaar opgehangen.

 

Kaveh Ghasemi-Kermanshahi, een Iraans-Koerdische activist die onlangs naar Irak is gevlucht nadat hij tot vier jaar gevangenis was veroordeeld, zei tegen de Guardian: “Komende week is de sterfdag van vijf Koerdische gevangenen, waaronder Farzad Kamangar, een leraar, die in mei vorig jaar werd geëxecuteerd… zelfs een jaar later weigert Iran nog steeds hun dode lichamen aan hun familie over te dragen’.

 

Iran is een campagne gestart tegen politieke activisten van de Koerdische minderheid. Ten minste 15 andere gedetineerde Koerdische activisten zitten in de dodencel.
In Teheran heeft Siamak Pourzand, een 80-jarige journalist die de afgelopen 10 jaar de meeste tijd in de gevangenis heeft doorgebracht, zelfmoord gepleegd. Pourzand mocht het land te verlaten en was gescheiden van andere familieleden, die noodgedwongen buiten Iran wonen.

 

Zijn dochter Leili vertelde aan het BBC Persian network dat ‘de scheiding van zijn familie’ tot zijn zelfmoord heeft geleid.

Iran staat samen met op de eerste plaats als het gaat om het gevangenzetten van journalisten, aldus het in New York gevestigde Comité ter Bescherming van Journalisten. Ten minste 34 journalisten zitten in Iran in de gevangenis. (The Guardian – 1 mei 2011)