Het Iraanse islamitische regime heeft de online-censuur geïntensiveerd door het filtersysteem te upgraden waarmee het de toegang blokkeert tot duizenden websites  die ongeschikt worden geacht voor Iraanse gebruikers.

De maatregel komt een maand nadat de Verenigde Staten plannen hadden aangekondigd om nieuwe diensten op te zetten ter vergemakkelijking van internettoegang en mobiel telefoneren in landen waar de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt, een besluit waarover het regime in Teheran hoogst gepikeerd was en dat tot scherpe reacties van een aantal Iraanse functionarissen leidde.

De upgrade leek aanvankelijk gepaard te gaan met een verlichting van de censuur. De online-gemeenschap van Iran meldde op maandag dat de filtering tijdelijk voor het hele land was opgeschort, zodat gebruikers toegang hadden tot verboden websites als Twitter en Facebook.

Maar de hoop dat er een eind zou komen aan de censuur werd de bodem ingeslagen toen nieuwsagentschappen later die dag bekendmaakten dat de opschorting te maken had met werkzaamheden in verband met het installeren van de upgrade.

Ondanks het filtersysteem weten veel Iraniërs zich toegang te verschaffen tot geblokkeerde adressen met behulp van proxy websites of virtual private network (VPN) diensten. De bedoeling van de upgrade is gebruikers de mogelijkheid te ontnemen de censuur te omzeilen.

In Iran worden meer dan vijf miljoen websites gefilterd. Mediabedrijven zoals de Guardian, BBC en CNN worden geblokkeerd, maar de website van de New York Times is wel toegankelijk.

Op Google worden de Farsische equivalenten voor woorden als ‘condoom’, ‘seks’, lesbisch’ en ‘antifiltering’ weggefilterd.

Iran maakt zich naar wordt aangenomen zorgen over de invloed van het internet en met name sociaalnetwerkwebsites, omdat activisten die pleiten voor democratische hervormingen ze gebruiken om hun beweging te propageren.

Het Iraanse semiofficiële nieuwsagentschap Fars deelde mee dat een niet nader genoemde functionaris het volgende had gezegd: ‘Het ministerie van Communicatie en Informatietechnologie is bezig het filtersysteem te verbeteren en de recente onderbrekingen zijn een gevolg van deze upgrade.

Tegelijkertijd meldde Nasimonline.ir, een agentschap dat korte Twitterachtige nieuwsberichten publiceert, dat het informatie had ontvangen dat op maandag ‘een nieuw filtersysteem gericht tegen de zoekmachines van Google en Yahoo’ was geïnstalleerd en getest.

‘Ik denk dat de nieuwe upgrade van het filtersysteem een signaal van het Iraanse regime is dat het elke poging van de Verenigde Staten om de online-censuur van het land te doorbreken ongedaan zal maken,’ zei een Iraniër in Teheran die anoniem wenste te blijven in een telefoongesprek met de Guardian.

De New York Times berichtte afgelopen maand dat de regering-Obama het initiatief heeft genomen om een zogeheten ‘schaduwinternet’ of ‘internet in een koffer’ te ontwikkelen door twee miljoen dollar uit te trekken voor geheime projecten om ‘onafhankelijke mobieletelefoonnetwerken in andere landen’ te creëren.

Het doel is diensten op te zetten om ‘draadloze communicatie in een groot gebied met een link naar het mondiale internet’ mogelijk te maken en zo dissidenten te steunen in landen waar geen vrijheid van meningsuiting bestaat.

Heidar Moslehi, de minister van Inlichtingen, reageerde aldus Fars als volgt op het initiatief van de Verenigde Staten: ‘We hadden deze acties, zoals het internet in een koffer, voorspeld en hebben passende maatregelen getroffen om ze tegen te gaan.

In een interview met het semiofficiële persbureau Mehr beschuldigde Reza Taghipour, de Iraanse minister voor Communicatie en Informatietechnologie, de Verenigde Staten van ‘cyberterrorisme’ vanwege hun plannen om ‘internet in een koffer’ te creëren.
In april maakte de regering in Teheran bekend dat ze van plan was een ‘halal internet’, een landelijk intranet en parallel netwerk, te creëren dat functioneert conform de islamitische normen en waarden, met als uiteindelijk doel het mondiale internet te vervangen.

De Iraanse oppositie denkt dat Iran filtertechnologie koopt van China. In september 2009 kochten de machtige Revolutionaire Wachters, een organisatie die onder directe leiding van ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider, staat, 51 procent van het nationale telecommunicatiebedrijf TCI, dat het filteren van het internet monitort in het land.
(The Guardian – 13 juli 2011)