11 januari 2014 – Door Eduardo Szklarz voor Infosurhoy.com
De Libanese militie Hezbollah werd geholpen bij de aanval in 1994 op de Argentijns-Israëlische Mutual Association (AMIA) in Buenos Aires, volgens berichten.
BUENOS AIRES, Argentinië – Sinds de jaren 1980 heeft Iran spionagecellen opgezet in Latijns-Amerika om agenten te werven voor terroristische aanvallen, volgens veiligheidsanalisten en ambtenaren van de Argentijnse justitie.
Dit schaduwleger hielp de Libanese Hezbollah bij de aanval op de Argentijns-Israëlische Mutual Association (AMIA) in 1994, waarbij 85 mensen werden gedood.
In 2007 maakte een Iraanse cel in Guyana plannen om brandstoftanks op te blazen op de luchthaven John F. Kennedy in New York, maar dat werd verhinderd door Noord-Amerikaanse veiligheidstroepen.
Deze gegevens zijn afkomstig van een onderzoek onder leiding van de openbare aanklager in de AMIA-zaak, Alberto Nisman, die Iran beschuldigt van het financieel ondersteunen en uitvoeren van terroristische acties in de regio na de Islamitische Revolutie van 1979.
“De aanval op het joodse centrum in Buenos Aires was geen geïsoleerd incident,” zei Nisman in een 502 pagina’s lang rapport voorgelegd aan het gerechtshof. “De aanval past in een bredere context, ontwikkeld als gevolg van een besluit door het Iraanse regime om ‘de revolutie te exporteren,’ ook door geweld.”
In het rapport, dat in mei werd uitgebracht als resultaat van bijna 10 jaar onderzoek, stelt Nisman dat Iran moskeeën, ambassades en culturele centra heeft gebruikt om terrorisme te bedrijven in Latijns-Amerika.
Het Iraanse plan ving aan in 1982, toen er een seminar werd gehouden in Teheran met ongeveer 380 geestelijken uit 70 landen, volgens het rapport.
Momenteel gebruikt Iran websites om aanhangers te rekruteren, volgens veiligheidsanalisten.
“Iran heeft in de regio websites opgezet om extremistische berichten te verspreiden,” zei Luis Fleischman, een Uruguayaanse professor politieke wetenschappen aan het Harriet L. Wilkes Honors College van de Florida Atlantic University, in de Verenigde Staten. “Het is niet alleen zorgwekkend dat mensen die websites lezen, maar dat de lokale Arabische bevolking, die al meer dan een eeuw vreedzaam samenleeft met de joodse gemeenschap, zou kunnen radicaliseren.”
Argentinië: Het netwerk van Mohsen Rabbani
De leider van de Iraanse spionagecel in zuidelijk Zuid-Amerika was de sjiitische geestelijke Mohsen Rabbani, die logistieke steun verleende bij de Hezbollah-aanval op de AMIA, volgens het rapport.
Rabbani kwam in 1983 als toerist naar Argentinië en verwierf het jaar daarop een permanente verblijfsvergunning. Hij beweerde een vertegenwoordiger te zijn van het Iraanse ministerie van landbouw, maar maakte in feite deel uit van de inlichtingendienst van ayatollah Khomeini, aldus het rapport.
Binnen enkele maanden beheerde Rabbani drie sjiitische moskeeën in Argentinië: At-Tauhíd in de wijk Floresta aan de zuidkant van Buenos Aires, Al-Iman in Cañuelas, in de provincie Buenos Aires, en El Mártir in San Miguel de Tucumán.
Getuigen in de zaak zeiden dat Rabbani studenten manipuleerde door hen economisch afhankelijk te maken en zo hun intellectuele onafhankelijkheid te compromitteren.
“Iedere student die naar de moskee kwam had recht op 1000 pesos (110 euro) per maand voor studie, en Rabbani gaf hen slechts 100 pesos (11 euro) en hield de rest zelf,” zei getuige Eduardo Lescano.
“Jonge rekruten werden naar religieuze centra in Iran gestuurd, waar ze ‘militaire training en politieke indoctrinatie’ ontvingen van de Pasdaran (de Iraanse Revolutionaire Garde),” verklaart het rapport.
Studenten die de radicalisering niet accepteerden werden afgescheiden van de rest van de groep. Dat overkwam Lescano, die vertelde dat hij “de At-Tauhíd moskee sinds 1990 of 1991 niet langer bezocht vanwege ideologische verschillen” voordat hem de toegang werd ontzegd.

Rabbani gebruikte kranten en radiozenders om volgelingen aan te trekken. De spionage-cel maakte ook gebruik van front-ondernemingen, zoals de Government Trading Corporation of Iran (GTC), die vlees inspecteerde dat geslacht was volgens islamitische voorschriften en Imanco (geregistreerd als een import/exportonderneming), en van geradicaliseerde leden  van de plaatselijke moslimgemeenschap, bekend als ‘antennes’.
Rabbani’s activiteiten strekten zich uit tot islamitische centra in Chili, Colombia en Uruguay, volgens Nisman.
“Het besluit om AMIA aan te vallen werd genomen op 14 augustus 1993 tijdens een bijeenkomst in de Iraanse stad Mashad,” stelt het rapport.
Rabbani was belast met de aankoop van het busje dat werd volgepakt met explosieven gebruikt bij de aanval. Vier maanden voor de aanval werd hij benoemd tot cultureel adviseur van de Iraanse ambassade, waarmee hij diplomatieke onschendbaarheid verkreeg, volgens het rapport.
Nisman ontdekte dat Rabbani verschillende keren telefonisch contact had met de Colombiaan Samuel Salman El Reda, die de werkzaamheden van de terroristen coördineerde vanuit de Braziliaanse stad Foz do Iguaçu, in de Triple Border Area.
Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor Rabbani, maar hij woont in Iran en wordt beschermd door het islamitische regime, zegt Nisman.