17 juni 2017-De verlenging van zijn detentie is een van de vele represailles die Navid Khanjani de afgelopen jaren kreeg opgelegd. Ondanks gezondheidsproblemen kreeg de mensenrechtenactivist, die lid is van de religieuze Bahá’í gemeenschap, sinds 2012 geen enkele keer gevangenisverlof.

De Iraanse mensenrechtenactivist Navid Khanjani (foto) zit sinds 2012 in de beruchte Rajai-Shahr Gevangenis in de stad Karaj (in de buurt van Teheran). De 30-jarige gevangene behoort tot de religieuze Bahá’í gemeenschap en werd in 2010 alleen maar wegens zijn geloof en zijn mensenrechten activiteiten gestraft met totaal 12 jaar gevangenis. Hij had berichten over schendingen van de mensenrechten in Iran naar het buitenland gestuurd en was actief in verscheidene mensenrechtengroeperingen.

Volgens het Iraanse strafrecht zou de gevangenen na het uitzitten van vijf jaar vrijgelaten moeten worden. De vrijlating van Navid Khanjani stond gepland voor 6 juni. Op dezelfde dag werd echter door de rechterlijke macht bevolen dat de gevangene nog een jaar in de gevangenis moest blijven. Dit is een van de vele represailles die Navid Khanjani de afgelopen jaren kreeg opgelegd. Ondanks gezondheidsproblemen kreeg hij sinds 2012 geen enkele keer gevangenisverlof.

De gevangenisstraf van een jaar heeft betrekking op een humanitaire hulpactie in 2012 van Navid Khanjani en andere dissidente activisten. Destijds hebben de activisten humanitaire hulp gegeven aan slachtoffers van de aardbeving in de west Iraanse provincie Oost Azarbaidjan. Omdat het regime in Teheran geen privé mensenrechtenactiviteiten tolereert werden de activisten toen gearresteerd en gestraft.

Navid Khanjani, die niet mocht studeren vanwege zijn Bahá’í geloof, is medeoprichter van de vereniging “tegen discriminatie in het onderwijs”. De vereniging zet zich in voor het recht op onderwijs voor degenen die wegens etnische afkomst of religieuze overtuiging van de studie worden uitgesloten. Door zijn werk heeft Navid Khanjani een belangrijke bijdrage geleverd aan het onder de aandacht brengen van aan de kwestie van discriminatie in het onderwijs in Iran.