In vele Iraanse steden vonden vreedzame lerarenprotesten plaats tegen de maatschappelijke onrechtvaardigheid en onderdrukking. Gardisten van het regime sloegen de bijeenkomsten met geweld uit elkaar, verwondden en arresteerden vele deelnemers en vernielden de demonstratieborden, waarop de eisen van de leraren waren weergegeven.

Op 2 mei hebben leraressen en leraren in meerdere Iraanse steden demonstraties georganiseerd om te protesteren voor sociale rechtvaardigheid en een einde aan de onderdrukking van de vrije meningsuiting in Iraanse opleidingsinstituties. Ze eisten de vrijlating van gearresteerde collega’s en andere gevangenen, die alleen vanwege hun bemoeienissen met mensenrechten of vakbonden, gevangen zitten. In de afgelopen tijd werden talrijke leraressen en leraren, die kritisch staan t.a.v. het regime, gearresteerd en vanwege het zogenaamd “in gevaar brengen van de staatsveiligheid” aangeklaagd en tot gevangenisstraffen veroordeeld.

De landelijk georganiseerde lerarenprotesten vonden plaats in Teheran en in de provinciehoofdsteden Mashhad, Kermanshah, Tabriz, Isfahan, Shiraz, Rasht en Ilam, maar ook in veel kleinere steden in meer dan 13 provincies. De demonstranten eisten passende beloning en ziekteverzekering voor alle leraren. De salarissen van leraren liggen onder de armoedegrens.

Bovendien beschuldigden de demonstranten het regime van machtsmisbruik, incompetentie en corruptie en ze protesteerden ertegen dat de steun aan schoolopleiding in Iran al jaren wordt nagelaten. De leerkrachten eisten bovendien de toelating van onafhankelijke vakbonden en werkgemeenschappen. Onafhankelijke vakverenigingen worden in Iran niet erkend. Leden ervan worden vervolgd.

Het regime reageerde door het gebruik van geweld bij de vreedzame demonstraties, die voor onderwijsministeries en bureaus van onderwijszaken werden gehouden. Gardisten van het regime sloegen de demonstraties met geweld uit elkaar, verwondden vele deelnemers en vernielden borden waarop de eisen van de demonstranten stonden. Volgens de Iraanse lerarenbond werden tijdens de protesten tientallen leraressen en leraren gearresteerd. Onder de arrestanten bevonden zich ook de beide bestuursleden van de lerarenvakbond Rasoul Bodaghi en Mohammad Fallahi.

Rasoul Bodaghi bestuurslid van de Iraanse lerarenbond werd op 2 mei in Teheran gearresteerd. Hij heeft vroeger al een straf van zes jaar uitgezeten, omdat hij zich vreedzaam had ingezet voor de rechten van leraren.

Talrijke leraren zitten in Iran gevangen vanwege hun bemoeienis met mensenrechten en vakbonden. Hier enige voorbeelden:

De leraar bij het beroepsonderwijs Mohammad Habibi, die tot het bestuur van de lerarenvakbond in Teheran behoort, werd in augustus 2018 door een revolutionaire rechtbank in Teheran, wegens zijn opkomen voor sociale rechtvaardigheid en burgerrechten, tot tien en een half jaar gevangenisstraf veroordeeld.  Hij werd in mei 2018 gearresteerd toen hij, samen met andere leraren, aan een vreedzame demonstratie tegen het onderwijsbeleid van het regime deelnam.  Volgens zijn familie werd de leraar bij zijn arrestatie door schoppen en vuistslagen zwaar mishandeld.

De wiskundeleraar Ismail Abdi, bestuurslid van de Iraanse lerarenbond, werd tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Sinds november 2016 zit Ismail Abdi in de Evin gevangenis in Teheran. Daar wordt hij blootgesteld aan represailles. Contact met de buitenwereld en met zijn vrouw en drie kinderen is hem nog altijd verboden.

De leraar Mahmud Beheschti-Langarudi, voormalig woordvoerder van de lerarenbond in de regio Teheran, zit sinds september 2017 gevangen in de Evin gevangenis in Teheran, vanwege zijn werkzaamheden in de vakbond. Hij werd gedurende processen, die bij elkaar maar enkele minuten duurden, tot in het geheel vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij heeft reeds meermaals d.m.v. hongerstakingen tegen zijn onrechtvaardige straf en de mishandeling van andere politieke gevangenen geprotesteerd.

De leraar Rouhollah Mardani zit sinds februari 2018 in de Evin gevangenis in Teheran. Begin juli 2018 werd de leraar tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij had deelgenomen aan vreedzame burgerprotesten. Ook Ruhollah Mardani, die als leraar en pedagogisch therapeut werkzaam was aan verscheidene gymnasia, heeft d.m.v. hongerstakingen geprotesteerd tegen zijn onrechtmatige straf.

De lerares Aliyeh Eghdam Doost werd midden september  2018 in Teheran, samen met vijf andere regime-kritische leraren, tot ieder negen maanden in bewaringstelling veroordeeld. Daarnaast werden de lerares en de leraren tot ieder 74 zweepslagen veroordeeld. Geselingen zijn wrede, onmenselijke en onwaardige straffen, die volgens het volkenrecht verboden zijn. Het regime in Teheran houdt vast aan dergelijke straffen en overtreedt daarmee het absolute internationale verbod op marteling en andere mishandelingen.

De lerarenbond Onderwijsinternationaal (Education International), waarbij onderwijsbonden uit de hele wereld zijn aangesloten, heeft reeds op 4 december 2018 om de invrijheidstelling van alle leraressen en leraren opgeroepen, die in Iran vanwege hun medewerking aan vreedzame protesten zijn opgesloten.  Onderwijsinternationaal heeft opgeroepen tot internationale inzet voor leraren in Iran, die het slachtoffer zijn van represailles en vervolging.