Bevestigd: 18 adolescenten vermoord tijdens de protestdemonstraties

Uit onderzoek blijkt dat het aantal minderjarige slachtoffers van de recente protesten in Iran is gestegen tot achttien. Meer dan twee weken na de demonstraties hebben de autoriteiten van de Islamitische Republiek echter nog steeds het exacte dodental niet bekendgemaakt van de dagenlange protestdemonstraties in het door de geestelijkheid gedomineerde land.

Volgens berichten van mensenrechtenbewakers en burgerrechtenactivisten hebben de veiligheidstroepen bij hun bloedige aanvallen op demonstranten meer dan twintig kinderen onder de achttien jaar gedood.

Tot dusver is de identiteit van achttien van de twintig slachtoffers bevestigd, aldus onafhankelijke mensenrechtenorganisaties.

Acht van de kinderen werden gedood in de olierijke provincie Khuzestan, waar de protesten tegen het regime zeer hevig waren. Ook in elk van de provincies Alborz, Isfahan, Kermanshah en Teheran verloren twee jongeren het leven.

Een hervormingsgezinde wetgever uit Teheran, mevrouw Parvaneh Salahshouri, bevestigde eerder dat er kinderen waren onder de doden gevallen bij het hardhandig optreden tegen demonstranten, maar ook zij heeft geen uitsluitsel gegeven over het aantal minderjarige slachtoffers van de dodelijkste opstand in het veertigjarige bestaan van de Islamitische Republiek.

Een veertienjarig slachtoffer, Nikta Esfandani, is de afgelopen dagen in het nieuws geweest. Zij werd op 16 november in de wijk Sattar Khan in Teheran doodgeschoten met een kogel in haar hoofd. Nikta’s familie heeft drie dagen moeten zoeken voordat haar stoffelijk overschot overhandigd werd.

‘Ambtenaren van het regime zeiden dat ze de kosten van de kogels niet zouden verhalen omdat Nikta slechts 14 was en nog een kind.’

Nikta, geboren in april 2005, werd begraven op de begraafplaats van Behesht-e Zahra op 20 november 2019. De familie van het jonge slachtoffer sprak op de Instagram-pagina van hun dierbare de hoop uit dat de moordenaars van Nikta zouden boeten voor hun misdaad.

Nikta had meer dan 2000 volgelingen op Instagram toen ze in Teheran werd neergeschoten. Desondanks beweerde de woordvoerder van de rechterlijke macht van de Islamitische Republiek, Gholam Hossein Esmaeili, dat Nikta aan vergiftiging was gestorven en dat haar dood niets met de protesten te maken had. In reactie op die bewering hebben vele socialmedia-gebruikers geëist dat de doodsoorzaak moet worden bepaald door een onafhankelijk medisch team middels een autopsie.