Vandaag hebben we een gesprek met een lid van het Europees parlement, Derk-Jan Eppink uit Nederland. Hij is vicevoorzitter van de Europese Conservatieven en Hervormers. Eppink is altijd een voorvechter geweest van democratie en mensenrechten in Iran. Hij behoort tot een groep van ongeveer zestig Europarlementariërs die een verklaring hebben ondertekend waarin ze het geweld van het Iraanse regime tegen demonstranten veroordelen.

Interviewer: Goedemiddag, meneer Eppink. We zijn blij u hier te ontmoeten. Onze eerste vraag aan u is: Kunt u ons iets vertellen over de verklaring die is ondertekend door tal van Europarlementariërs, en wat de belangrijkste punten daarin zijn?

Eppink: Het voornaamste punt is aandacht te vragen voor wat er gaande is in Iran, omdat de Europese Unie tot dusver terughoudend is geweest om zich daarover uit te spreken. En ik denk dat we ons moeten uitspreken over wat er gaande is: de moorden, de schendingen van mensenrechten, mensen die gevangen zijn gezet en gemarteld, et cetera. En dit is volledig toe te schrijven aan het Iraanse regime of de regering of hoe dat ook heet. Dus dat is wat wij doen, en we proberen druk uit te oefenen op de Europese Commissie om zich duidelijker en krachtiger uit te spreken.

Interviewer: Dank u zeer. Met betrekking tot de Europese Unie (EU) en ook de regeringen van de landen in Europa individueel: hoe dienen zij te reageren op de opstand en de wreedheden die het regime heeft gepleegd: kan er iets gedaan worden tegen dit soort wreedheden?

Eppink: Nou, weet u, we hebben net een nieuwe Europese Commissie, en een commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen en Veiligheidsbeleid, de heer Borrell uit Spanje, en ik vind dat hij duidelijker moet zijn over de situatie, en dat hij de gebeurtenissen en de schendingen van mensenrechten in Iran moet veroordelen, en dat hij daarnaast moet dreigen met meer economische sancties, en ook over de terugtrekking van investeringen uit Iran, die het regime hard zullen treffen. Dus is het voor ons zaak om door te zetten en hen in beweging te brengen, want ze lijken niet van plan om zich uit te spreken. Ze zijn zeer uitgesproken over andere landen, zoals Israël en andere situaties in de wereld, maar over Iran zwijgen ze liever, en dat is niet goed.

Interviewer: Heel erg bedankt. Het Iraanse regime heeft met meedogenloze onderdrukking en executies geprobeerd de stemmen van tegenstanders tot zwijgen te brengen, en ze willen daarmee zeggen dat deze opstand zinloos is. Wat is uw mening? Ziet u enig perspectief ten aanzien van deze protesten in Iran?

Eppink: Nou, ik denk dat ze heel effectief zijn, want de mensen laten zo zien dat ze het oneens zijn met de regering. En daarnaast laten ze zien dat ze de huidige economische situatie niet accepteren, en evenmin het huidige regime, dat pogingen doet om overal in het Midden-Oosten oorlogen te ontketenen. Het is daarom een krachtige strijd en verzet tegen de Iraanse regering. En ik denk dat het heel belangrijk is om dit te laten zien, want anders zou de regering zeggen: ‘Kijk, er is niets aan de hand, alles is rustig, alles is oké.’ Maar dat is niet zo, en deze mensen doen hun mond open, ze gaan de straat op en riskeren daarbij vaak hun leven. En het is daarom een helder signaal aan de wereld om in actie te komen.

Interviewer: Dank u. En de laatste vraag: u hebt de kans om door middel van Simay-ye-Azadi rechtstreeks een boodschap te sturen aan het Iraanse volk dat via een satellietverbinding naar ons kijkt. Wat wilt u hun vertellen, de mensen die op dit moment demonstreren  in de straten?

Eppink: Ik wil iedereen op het hart drukken om door te gaan tot het eind. Jullie zullen winnen! En de Iraanse regering of het regime zoals jullie het noemen, zal niet eeuwig blijven voortbestaan! En ze maken zich aldoor schuldig aan andere vormen van geweld. Ze stimuleren terrorisme in het hele Midden-Oosten en elders. Ze creëren oorlogen en terroristische aanslagen. Ze steunen terrorisme. Daarom willen wij het regime weghebben. Waar we wel van houden, is Perzië, is het oude, historische volk dat daar leeft. En dit is een cultuur die wij hoogachten, en de huidige cultuur van de ayatollahs hoort absoluut niet bij jullie land.

Interviewer: Hartelijk dank dat u deze middag bij ons was, en we wensen alle goeds voor u en uw werk.

Eppink: Dank u.