Een mensenrechtenfunctionaris van de Verenigde Naties uitte afgelopen vrijdag zijn bezorgdheid aangaande gevangenen, dit na berichten over onrust in detentiecentra door angst voor besmetting met het coronavirus in tal van landen, waaronder Iran, een van de ergst getroffen landen ter wereld.

Iraanse media hebben nieuws gebracht over onrust in gevangenissen en een massale ontsnapping uit een detentiecentrum in het westen van het land, ondanks de tijdelijke vrijlating van 100.000 gevangenen om iets te doen aan de overbevolking in gevangenissen.

Radio Farda maakte melding van onrust in twee gevangenissen in de olierijke provincie Khuzestan op 30 en 31 maart, waar volgens activisten circa 20 gedetineerden om het leven kwamen, sommigen door rechtstreeks geweervuur van ordetroepen.

‘Zoals waar te nemen valt in Iran en enkele andere landen, zien we rellen, gevangenen die bang zijn, die overstuur zijn doordat ze geen contact meer hebben met familieleden, enzovoort. Er zijn dus tal van dwingende redenen tot bezorgdheid hieromtrent,’ vertelde Rupert Colville, een VN-woordvoerder inzake mensenrechten tijdens een virtuele briefing in Genève.

‘Iran … heeft het aantal dat vrijgelaten wordt verhoogd, althans op tijdelijke basis, tot rond 100.000 gevangenen – ongeveer 40 procent van de totale gevangenispopulatie,’ zei Colville.

‘Wij zijn vervuld van afschuw bij de dood van een minderjarige delinquent, die stierf nadat hij naar verluidt vreselijk toegetakeld was door ordehandhavers,’ vervolgde Colville. ‘Gedetineerden protesteerden tegen de omstandigheden in de gevangenissen en het feit dat de autoriteiten weigerden hen tijdelijk vrij te laten tijdens de COVID-19-pandemie.’

De jongeman, Daniel Zeinolabedini, werd overgebracht naar een isoleercel en geslagen door ordehandhavers in de Mahabad-gevangenis in Urmia in de provincie West-Azerbeidzjan na het uitbreken van ongeregeldheden op 28 maart. Zeinlabedini werd twee jaar terug gearresteerd wegens moord en ter dood veroordeeld, hoewel hij pas 17 was en minderjarig toen hij de moord pleegde.

Iran straft minderjarige delinquenten gewoonlijk overeenkomstig de islamitische wet, die toestaat dat personen jonger dan 18 de doodstraf krijgen. De straf wordt echter pas uitgevoerd wanneer ze 18 worden.

In de Iraanse media werd met geen woord gerept over het incident, en volgens Reuters waren functionarissen op vrijdag, wanneer het in Iran weekend is, onbereikbaar.

Iran is een van de zwaarst getroffen landen als het gaat om de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Het officiële dodental steeg vrijdag tot 3294, nadat er in de voorbije 24 uur 134 personen waren overleden aan het virus. Het totale aantal zieken komt daarmee op 53.183, aldus een woordvoerder van het ministerie van Gezondheidszorg.

Volgens een onafhankelijke schatting van Radio Farda zijn de aantallen veel hoger, omdat Iran niet elke overledene met coronavirussymptomen test en alleen diegenen meetelt die meerdere keren positief zijn getest.