1 maart 2021 – Het regime in Teheran heeft met geweld gereageerd op dagenlange burgerprotesten in de provincie Sistan-Beloetsjistan. De troepen van het regime gebruikten op grote schaal traangas en vuurden met scherp op demonstranten. Tientallen mensen kwamen om het leven en tientallen anderen raakten gewond, waaronder vrouwen en kinderen.
In de zuidoostelijke Iraanse provincie Sistan- Beloetsjistan hebben troepen van het regime op 22 februari geschoten op een groep grenshandelaars toen zij probeerden de grens met Pakistan over te steken. Naar verluidt zijn ten minste tien mensen gedood en verscheidene anderen gewond geraakt.

De troepen van het regime hebben opnieuw dodelijk geweld gebruikt tegen de burgerprotesten in de provincie Sistan- Beloetsjistan. Onder de doden en gewonden zijn vrouwen en kinderen.

In de grensstad Saravan en andere steden in de provincie ging een groot aantal burgers de straat op en verzamelde zich voor overheidsgebouwen om te protesteren tegen deze willekeurige daad van de strijdkrachten van het regime. Zakenlieden in de provinciehoofdstad Zahedan en andere steden toonden zich solidair met de protesten en gingen in staking.

In de provincie Sistan-Beloetsjistan, die als het armenhuis van Iran wordt beschouwd, leeft hoofdzakelijk de etnische groep van de Beloetsji. De Beloetsji worden door het regime in Teheran gediscrimineerd en onderdrukt op grond van hun etniciteit en hun soennitische geloof. Mensen die zich inzetten voor de rechten van deze etnische groep worden onder zwakke voorwendselen gevangen gezet en tot zware straffen veroordeeld. Na tientallen jaren van discriminatie en repressie is de wrok van de bevolking van Sistan-Beloetsjistan tegen het regime in Teheran groot.

Reeds op 4 februari hadden mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties gewezen op de toenemende onderdrukking van de Beloetsji-minderheid in Iran. Zij uitten hun bezorgdheid over de toename van het aantal executies van leden van deze etnische groep. Ten minste 21 Beloetsji zijn geëxecuteerd sinds medio december 2020, zeiden ze. Alleen al in de gevangenis van Zahedan lopen nog eens 124 gevangenen het risico te worden terechtgesteld.

Protestbijeenkomst voor de residentie van de gouverneur in de stad Saravan

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten heeft het regime in Teheran met geweld gereageerd op de burgerprotesten in Sistan-Beloetsjistan, die na 22 februari nog dagenlang aanhielden. Er werden speciale operatietroepen naar het gebied gestuurd, die massaal traangas gebruikten en met scherp schoten op demonstranten. Tientallen mensen werden gedood en nog veel meer verwond, waaronder vrouwen en kinderen. Verslagen spreken van massa-arrestaties. Gewonde demonstranten werden van ziekenhuizen naar gevangenissen gebracht.

Tegelijkertijd werd het internet in de provincie afgesloten om te voorkomen dat verdere berichten over de brute onderdrukking van de protesten het publiek zouden bereiken. De verstoring van communicatiekanalen, waaronder het internet, vormt een schending van verscheidene mensenrechten, waaronder het recht op meningsuiting en toegang tot informatie.
Verbannen Iraniërs en mensenrechtenactivisten protesteren tegen geweld van het regime in Iran
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, beschuldigde het regime in Teheran in haar toespraak tot de VN-Mensenrechtenraad op 26 februari van “voortdurende straffeloosheid voor schendingen van de mensenrechten” tegen minderheden in provincies zoals Sistan-Beloetsjistan. Volgens haar richt het regime zich sinds december 2020 met een gecoördineerde repressiecampagne tegen minderheden. Het hoofd van het VN-mensenrechtenbureau wees op massa-arrestaties en toenemende executies na arbitraire processen.

Amnesty International en andere mensenrechtengroeperingen protesteren tegen het feit dat het regime in Iran opnieuw probeert zijn mensenrechtenschendingen te verdoezelen met het afsluiten van het internet en eisen dat de toegang tot het internet voor de provincie Sistan-Beloetsjistan onmiddellijk wordt hersteld. Toegang tot het internet is een onmisbaar middel om de mensenrechten te beschermen, aldus de groep. De VN-Mensenrechtenraad heeft ook verklaard dat “staten internetverbindingen in verband met vreedzame bijeenkomsten niet mogen blokkeren of verhinderen”. Het regime in Iran moet stoppen met het gebruik van buitensporig dodelijk geweld tegen demonstranten, zei hij. Het recht op vreedzame vergadering en meningsuiting moet worden gewaarborgd, zei hij.
meer informatie

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft het regime in Teheran opgeroepen onmiddellijk een transparant onderzoek in te stellen naar de aanval op de grenshandelaars. De verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen. De internationale gemeenschap moet druk uitoefenen op Iran om onmiddellijk alle beperkingen op internettoegang in de regio op te heffen, aldus Human Rights Watch. Het regime bestraft vreedzaam protest en is begonnen met een onderdrukkingscampagne tegen het maatschappelijk middenveld, waaronder vakbondsleden, advocaten, mensenrechtenactivisten en journalisten, aldus de verklaring.