5 mei 2022 – Mensenrechtenwerk werpt zijn vruchten af: het Zweedse openbaar ministerie heeft verzocht de Iraanse regimefunctionaris Hamid Nouri te veroordelen tot de maximumstraf van levenslang. In de loop van het strafproces werd de deelname van de verdachte aan de marteling en moord op honderden politieke gevangenen in Iran onomstotelijk bewezen.

Sinds het begin van het proces zijn er regelmatig demonstraties en wakes geweest in Stockholm, waar mensenrechtenactivisten en verbannen Iraniërs hebben opgeroepen tot gerechtigheid voor de slachtoffers van de massa-executies van politieke gevangenen in Iran.

De laatste dag van het proces in de rechtbank van Stockholm tegen een ambtenaar van het Iraanse regime vond plaats op 4 mei. Verdachte in deze procedure is de 61-jarige Iraniër Hamid Nouri. Hij werd in november 2019 bij aankomst uit Iran gearresteerd op de luchthaven van Stockholm en zit sindsdien vast.

Nouri wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de massa-executies waarbij in 1988 duizenden politieke gevangenen in Iran omkwamen. De feiten die tijdens het strafproces openbaar zijn gemaakt, bevestigen dat het door het regime georganiseerde bloedbad dat in 1988 in Iraanse gevangenissen werd gepleegd, een misdaad van de ergste soort was volgens het internationaal recht.

Voor het gerechtsgebouw in Stockholm: gezamenlijke eisers en getuigen van de vervolging in het strafproces tegen Hamid Nouri

Op 28 april 2022 verzocht het Zweedse openbaar ministerie om Hamid Nouri wegens de ernst van zijn schuld te veroordelen tot de maximumstraf van levenslang. In de loop van het proces werd onomstotelijk bewezen dat Nouri betrokken was bij de marteling en moord op honderden politieke gevangenen. De verdachte maakte zich schuldig aan ernstige misdaden tegen de menselijkheid. De uitspraak is gepland voor 14 juli 2022.

Nouri was medeplichtig aan het zogenaamde “doodscomité” dat in 1988 besliste over de massa-executies in de Gohardasht-gevangenis bij Teheran. Hij trad met name op als plaatsvervanger van de toenmalige hoofdaanklager in de gevangenis, Mohammad Moghisseh, en was verantwoordelijk voor brute ondervragingen, martelingen en de selectie van gevangenen voor executie.

De toenmalige hoofdaanklager, Mohammad Moghisseh, is nog steeds de rechter in de Iraanse rechterlijke macht en verantwoordelijk voor processen tegen politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten. Berucht als een “doodsrechter”, is Moghisseh een van de functionarissen van het regime van Teheran tegen wie de Europese Unie inreisverboden en bevriezingen van tegoeden heeft opgelegd omdat bewezen is dat ze jarenlang ernstige mensenrechtenschendingen hebben gepleegd.

De rechtszaak werd met grote belangstelling gevolgd door de Zweedse, verbannen Iraanse en internationale media. Op de foto beantwoorden advocaten van de gezamenlijke eisers vragen van journalisten.

De rechtszaak in Stockholm, die begon op 10 augustus 2021, wordt beschouwd als een historisch proces: het was de eerste keer dat een ambtenaar van het regime van Teheran zich voor de rechtbank moest verantwoorden voor de massamoorden op politieke gevangenen. Met een proces van meer dan 90 dagen is deze rechtszaak een van de meest uitgebreide Zweedse strafzaken. Bijna 70 gezamenlijke eisers en getuigen, waaronder veel voormalige gevangenen van de Gohardasht-gevangenis, en talloze mensenrechtendeskundigen hebben tijdens het proces getuigd.

Universele jurisdictie: maak een einde aan de straffeloosheid voor plegers van misdaden onder internationaal recht!

De Zweedse rechterlijke macht rechtvaardigt haar bevoegdheid in deze procedure met het beginsel van universele jurisdictie. De massale, systematische moorden op duizenden politieke gevangenen in Iran, met name het bloedbad van 1988, zijn misdaden tegen het internationaal recht. Op basis van universele jurisdictie kunnen internationaalrechtelijke misdrijven overal ter wereld worden vervolgd, ongeacht het land waar de misdrijven zijn gepleegd. Universele jurisdictie is van toepassing op misdrijven als genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Deze overtredingen vervallen nooit.

Internationale campagne voor gerechtigheid: houd het regime van Teheran verantwoordelijk voor misdaden tegen het internationaal recht!

Universele jurisdictie is een krachtig instrument om plegers van misdrijven onder internationaal recht te straffen. In Iran pleegt het regime al tientallen jaren ernstige misdaden tegen het internationaal recht. Deze omvatten de massale executies en moorden op duizenden politieke gevangenen en tegenstanders van het regime dat begon in de jaren tachtig en tot op de dag van vandaag voortduurt.

De internationale “Campagne voor Rechtvaardigheid” zet zich in om ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap eerdere en huidige misdaden van internationaal recht door het Iraanse regime onderzoekt en dat de daders strafrechtelijk verantwoordelijk worden gehouden. De huidige ernstige mensenrechtenschendingen en executies in Iran kunnen alleen worden gestopt als er een einde komt aan de huidige straffeloosheid.

Met de deelname van bekende deskundigen op het gebied van internationaal recht, zet de campagne zich in om ervoor te zorgen dat andere landen en de VN het Zweedse voorbeeld volgen en strafrechtelijke procedures starten tegen functionarissen van het regime van Teheran die misdaden tegen het internationaal recht hebben begaan. De massa-executies van politieke gevangenen in Iran zouden onmiddellijk het onderwerp moeten worden van een internationaal onderzoek.

Talloze verbannen familieleden van geëxecuteerde politieke gevangenen zijn bij de campagne betrokken. Ze eisen gerechtigheid voor hun vermoorde familieleden.

Experts op het gebied van internationaal recht roepen op tot internationaal onderzoek naar regime-president Raisi
Talloze geverifieerde documenten tonen aan dat de huidige president van het regime van Teheran, Ebrahim Raisi, al tientallen jaren een actieve rol speelt in de internationale misdaden van Iran. Naast zijn betrokkenheid bij het bloedbad van 1988, is hij ook medeverantwoordelijk voor het bloedbad van 1.500 vreedzame demonstranten in november 2019 en voor de executies van minderjarigen. Experts op het gebied van internationaal recht roepen daarom op tot het starten van internationale strafrechtelijke onderzoeken tegen Raisi.

Ook in Berlijn hebben Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten de internationale gemeenschap opgeroepen om de president van het regime van Teheran, Ebrahim Raisi, te vervolgen voor zijn betrokkenheid bij misdaden tegen het internationaal recht.
Amnesty International heeft eerder opgeroepen tot een strafrechtelijk onderzoek naar Raisi op 19 juni 2021 wegens misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, gedwongen verdwijning en marteling. Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International en voormalig speciaal VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, zei: “We blijven oproepen dat Ebrahim Raisi volgens het internationaal recht wordt onderzocht voor zijn betrokkenheid bij vroegere en huidige misdaden, ook door landen die het universele rechtsgebied gebruiken.”meer informatie

Eind januari 2022 was er een veel opgemerkte internationale oproep aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten en de Mensenrechtenraad van de VN om onderzoek te doen naar het bloedbad van 1988 en in het bijzonder naar de betrokkenheid van regime-president Raisi bij deze misdaad onder internationaal recht.
Meer dan 460 prominente persoonlijkheden, waaronder zeer gerespecteerde experts op het gebied van internationaal recht, advocaten, Nobelprijswinnaars en voormalige politieke leiders, hebben deze oproep gesteund. Ondertekenaars zijn onder meer de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken van Australië, België, Canada, Italië, Kosovo en Polen, evenals de voormalige president van het Internationaal Strafhof Sang-Hyun Song en de voormalige Amerikaanse ambassadeur voor wereldwijde strafrechtspleging Stephen Rapp. meer informatie

Achtergrond: Iran in 1988: afslachting van politieke gevangenen met duizenden slachtoffers

De massa-executies van 1988 zijn een georganiseerd staatsbloedbad dat in de late zomer van dat jaar in heel Iran op politieke gevangenen werd uitgevoerd op bevel van het toenmalige regime van Khomeini. Naar schatting zijn tot 30.000 gevangenen het slachtoffer geworden van dit bloedbad. Ze werden opzettelijk vermoord om elk verzet tegen de dictatuur weg te vagen. De geëxecuteerden werden door hun beulen begraven in naamloze massagraven. Familieleden werden geïntimideerd en bedreigd om te voorkomen dat informatie over het bloedbad naar de buitenwereld zou lekken.

Zogenaamde “doodscomités” beslisten over de executies, waarbij de gevangenen in groepen ter dood werden veroordeeld in processen die slechts enkele minuten duurden. Het doodscomité, dat besliste over de executies in de gevangenissen in de regio van Teheran, had vier hooggeplaatste leden. Een van hen was de regime-president Ebrahim Raisi, die sinds augustus 2021 in functie is. Alleen al in de gevangenissen van Evin en Gohardasht, waarvoor Raisi verantwoordelijk was, werden duizenden executies uitgevoerd.

De meeste executieslachtoffers werden jarenlang onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden en zaten hun straf uit. Talloze voormalige politieke gevangenen werden in deze periode opnieuw gearresteerd en zijn vervolgens spoorloos “verdwenen”. Onder de slachtoffers waren veel vrouwen en mannen die gevangen zaten voor het uitdelen van pamfletten, deelname aan demonstraties of financiële steun aan de families van politieke gevangenen.