2 juni 2022 – Ondanks de ergste repressie weerstaan Iraanse christenen standvastig de druk van het regime dat hen wil dwingen van geloof te veranderen. Met Pinksteren roepen we op tot actie voor de vervolgde christelijke gemeenschappen. Wereldwijde aandacht en massale publieke druk zijn dringend nodig om de vervolging van christenen in Iran te stoppen.

Christenen in nood: Het Iraanse regime vervolgt christenen met zware beschuldigingen zoals “propaganda tegen de islam” en “in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. Zij worden willekeurig gearresteerd, gemarteld en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld omdat zij hun christelijk geloof beleden en met andere christenen in huiskerken samenkomen om te aanbidden. Hier enkele voorbeelden:

Pastor Yousef Nadarkhani
Onwettig in hechtenis gehouden sinds juli 2018

De internationaal bekende pastor Yousef Nadarkhani zit sinds juli 2018 in hechtenis in de Evingevangenis in Teheran. Vier jaar na zijn arrestatie werd hem in april 2022, tegen betaling van borgtocht, voor het eerst een onderbreking van twee weken uit de gevangenis toegestaan om zijn familie in Rasht, Noord-Iran, te bezoeken. De 44-jarige vader van een gezin was in de gevangenis verschillende keren ernstig ziek geworden. Ondanks talrijke oproepen om hem definitief vrij te laten, moest hij op 29 april 2022 naar de Evingevangenis terugkeren.
Voormalig moslim Yousef Nadarkhani, die het christelijk geloof had aanvaard en vervolgens een huiskerk leidde in Rasht, werd in 2010 ter dood veroordeeld wegens “geloofsafval” en slechts door internationale protesten van executie gered. In 2017 werd de pastoor echter opnieuw berecht en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Anooshavan Avedian
Veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf

Anooshavan Avedian behoort tot de Armeense Christelijke gemeenschap in Iran. Op 11 april 2022 werd hij door een rechtbank van het regime in Teheran veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. De 60-jarige familieman werd voor het eerst gearresteerd op 21 augustus 2020 toen 18 christenen in zijn huis bijeenkwamen om een eredienst te houden. Samen met enkele andere christenen werd hij naar de Evingevangenis gebracht. Na een maand van eenzame opsluiting en verhoor, werd hij voorlopig op borgtocht vrijgelaten. Hij werd vervolgens beschuldigd van “het leiden van een christelijke huiskerk” en “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en na een kort proces in april 2022 veroordeeld tot de gevangenisstraf van 10 jaar.

 

Ahmad Sarparast, Morteza Mashoodkari en Ayoob Poor-Rezazadeh
veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf elk
De voormalige moslims Ahmad Sarparast, Morteza Mashoodkari en Ayoob Poor-Rezazadeh hebben het christelijk geloof aanvaard en behoren tot een christelijke huiskerk in de Noord-Iraanse provinciehoofdstad Rasht. In april 2022 werden zij elk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf uitsluitend wegens hun deelname aan de gebedsbijeenkomsten van de huiskerk. Zij hebben beroep aangetekend tegen het vonnis. Hoewel de beroepsprocedure nog loopt, werden de drie christenen op 8 mei 2022 gearresteerd na invallen in hun huizen. Zij worden vastgehouden in de Lakangevangenis in de stad Rasht, zonder contact met de buitenwereld.

 

Achtergrond

De weinige Perzisch sprekende kerken die nog bestaan in Iran worden streng gecontroleerd en mogen geen bezoekers of nieuwe leden toelaten. De kerken van etnische minderheden mogen alleen diensten in hun eigen taal houden. Daardoor zijn alle andere Perzisch sprekende christenen, vooral voormalige moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd, gedwongen in hun huizen bijeen te komen om te aanbidden. Het regime beschouwt dergelijke bijeenkomsten echter als een “bedreiging voor de staatsveiligheid” en vervolgt christenen met pesterijen, invallen, arrestaties, boetes en gevangenisstraffen.

In 2021 werd de repressie in Iran verder opgevoerd door nieuwe islamitische wetten. Volgens het jaarverslag van Amnesty International van maart 2022 “heeft het parlement het recht op vrijheid van godsdienst of overtuiging in januari 2021 verder uitgehold door twee nieuwe paragrafen aan het wetboek van strafrecht toe te voegen die “belastering van door de staat erkende godsdiensten, Iraanse bevolkingsgroepen en islamitische geloofsovertuigingen” en “afwijkende onderwijs- of zendingsactiviteiten die in strijd zijn met de islam” strafbaar stellen met maximaal vijf jaar gevangenisstraf en/of een boete. In juli werden drie mannen die zich tot het christendom hadden bekeerd, op grond hiervan tot lange gevangenisstraffen veroordeeld”.

Ondanks de ergste repressie weerstaan Iraanse christenen standvastig de druk van het regime om hen te dwingen van geloof te veranderen. Wij doen een beroep op de internationale gemeenschap om op te komen voor de vervolgde christenen. Wereldwijde aandacht en massale publieke druk zijn dringend nodig om de vervolging van christenen in Iran te stoppen. Er moet een einde komen aan de deportatie van bekeerde christenen naar Iran, omdat zij daar aan ernstige gevaren voor lijf en leden worden blootgesteld.