27 september 2022 – Protesterende vrouwen worden aangevallen en met extreem geweld neergeslagen door de troepen van het regime. Ze worden beschoten met de bedoeling ze te doden.

Het regime in Teheran blijft op grote schaal repressiemiddelen inzetten om vreedzame burgerprotesten met het grofste geweld neer te slaan. De milities van het regime schieten van dichtbij met geweerkogels en andere scherpe munitie op demonstranten, met de duidelijke bedoeling hen te doden. Het aantal gedode en gewonde demonstranten neemt dagelijks toe. Duizenden mensen zijn bij massa-arrestaties naar martelgevangenissen gebracht, waar zij het risico lopen te worden doodgeslagen.

Volgens betrouwbare informatie van mensenrechtengroeperingen omvat het dodental veel vrouwen die in de voorste gelederen van de protesten stonden en opzettelijk door het regime werden neergeschoten. Hier zijn voorbeelden:

Minoo Majidi (62), doodgeschoten in Kermanshah (West-Iran) op 20-09-2022
Ghazaleh Chalavi (33), doodgeschoten in Amol (Noord-Iran) op 20-09-2022
Mahsa Mogoui (18), doodgeschoten in Isfahan (Centraal Iran) op 20-09-2022
Hannaneh Kia (23), doodgeschoten in Nowshahr (Noord-Iran) op 21-09-2022
Hadiss Najafi (22), doodgeschoten in Karaj niet ver van Teheran op 21-09-2022

Op videobeelden uit verschillende Iraanse steden is te zien hoe protesterende vrouwen door het regime met extreem geweld worden aangevallen en geslagen. Hier zijn voorbeelden:

Iran Human Rights (IHR NGO) on Twitter: “شیراز- ضرب و جرح دو زن معترض توسط مأموران امنیتی؛ مأموران سر یکی از زنان را به لبه جدول می‌کوبند. شنبه دوم مهرماه #MahsaAmini #IranProtests #OpIran https://t.co/0hY5LQrBWi” / Twitter
Een reportage van de studio van ARD in Istanbul van 26.09.2022 gaat over geweld tegen demonstranten in Iran. Daarin staat onder andere:

Protesten in Iran: “Beter dood dan gearresteerd”
Bruut politieoptreden
(…) Daarentegen zijn er brute scènes van veiligheidstroepen die een vrouw tegen de stoeprand gooien of een ander met de kolf van een geweer slaan. Het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen of alle video’s echt zijn. Maar veel ervan komt overeen met beschrijvingen zoals deze spraakboodschap van een jonge Iraanse vrouw aan de ARD-studio in Istanbul.
“Het is zo gevaarlijk. Ik ben bang om gearresteerd te worden, bang om gedood te worden. Veiligheidstroepen sloegen ons, achtervolgden ons, spoten traangas en pepperspray. Ik heb ze iemands schedel zien inslaan met knuppels.”

Honderden arrestaties
De jonge vrouw heeft veel geriskeerd alleen voor deze paar woorden, want dat is vaak genoeg voor veiligheidstroepen om je op te pakken. Op een video op het web is bijvoorbeeld te zien hoe zwaarbewapende mannen een huis binnendringen. In een andere nemen ze een jongeman in een woonwijk mee. Een vrouw, vermoedelijk de moeder, smeekt tevergeefs. Het geheel wordt gefilmd vanuit een naburig huis – zelfs dat is gevaarlijk.

Eind vorige week maakten mensenrechtengroeperingen melding van meer dan 700 arrestaties. Nu zijn het er waarschijnlijk 1000, inclusief journalisten.

“Je kunt je niet voorstellen wat ze met je kunnen doen als ze je arresteren. Kijk hoe ze deze vrouw meeslepen. Ik maak me zorgen. Ik denk dat ik liever word neergeschoten dan dat ze me arresteren. Ze maken je zo bang.” Dat zegt Shabnam, een jonge Iraanse vrouw, terwijl ze een van de vele video’s op haar mobiele telefoon bekijkt.

De geheime dienst dreigt de kinderen te ontvoeren
De jonge vrouw woont al bijna drie jaar in Istanbul met haar man en twee kleine kinderen. De twee waren bekende fitnesscoaches in Iran met anderhalf miljoen volgers op Instagram. Ze plaatsten sportvideo’s en familiefoto’s. Daarbij droeg Shabnam geen hoofddoek en kuste zij haar man – te veel voor de Islamitische Republiek. De inlichtingendienst bedreigde haar.
“De man zei: ‘Als ik zeg je pagina te verwijderen, doe je het.’ Ik zei: ‘Nee, waarom zou ik?’ En hij zei: ‘Als ik je kinderen meeneem naar een plek die je nooit kunt vinden, zeg je dan nog steeds nee tegen mij?'”

Mannen steunen het protest
Het klinkt als iets uit een slechte film, maar in Iran is het realiteit. Shabnam en haar man pakten de kinderen op en vluchtten naar Turkije. Daarna hoorden zij dat een rechtbank hen beiden had veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en Shabnam tot 74 zweepslagen. “Ik kan dit gewoon niet geloven, het is zo belachelijk. We zijn opgegroeid in dit land, met deze stomme wetten en toch geloven we er niets van,” zegt ze.
Haar hoofd is helemaal in Iran, vertelt ze me. Als het even kan, volgt ze het nieuws en de video’s op haar mobiele telefoon. Ze is in de war, erg bang. Maar ze zegt ook: “Ik voel me gelukkig, moedig, trots en geïnspireerd door de moed van deze jonge vrouwen op straat. En nu staan mannen aan onze zijde. Ze steunen ons in onze strijd tegen deze onzinnige wetten. Dit is iets compleet nieuws.”