Van 24 t/m 27 oktober vond in het Europees Parlement een fototentoonstelling plaats op initiatief van Giana Gancia, een lid van het Europees Parlement uit Italië.
De tentoonstelling toont foto’s van enkele van de 400 martelaren van de landelijke protesten in Iran, het bloedbad van meer dan 30.000 politieke gevangenen in 1988 en die van de belangrijkste protestmartelaren in Iran in 2019.
Deze fototentoonstelling presenteerde ook een chronologie van de misdaden van het Iraanse regime tegen de menselijkheid sinds 1981 en deelde het record van ’s werelds grootste beul per hoofd van de bevolking. De tentoonstelling bevatte ook foto’s en statistieken van politieke gevangenen en etnische en religieuze minderheden die werden geëxecuteerd door het regime van de mullahs. De informatie die in deze tentoonstelling werd gepresenteerd, onderstreepte hoe de heersende theocratie van Iran mensenrechtenschendingen heeft gebruikt als een instrument om de gespannen Iraanse samenleving te beheersen.
In dit verband deelden de organisatoren van deze tentoonstelling informatie over de stijgende trend van executies sinds Ebrahim Raisi de president van het regime werd in juni 2021. Ze benadrukten ook de rol van Raisi in het bloedbad van 1988 als lid van de “doodscommissie” van Teheran.
Deze tentoonstelling werd georganiseerd op de Werelddag tegen executies en viel samen met de aanhoudende landelijke opstand in Iran. De fototentoonstelling werd alom verwelkomd door Europarlementariërs van verschillende politieke stromingen. Veel EP-leden bezochten deze tentoonstelling en spraken hun steun uit voor de landelijke opstand van het Iraanse volk en de georganiseerde verzetsbeweging.
“Het was een genoegen en een eer om in het Europees Parlement de tentoonstelling ‘Laten we stoppen met executies in Iran’ te hosten. Tot op heden heeft het islamistische regime meer dan 400 burgers gedood en meer dan 20.000 onschuldige mensen gevangengezet”, schreef Europarlementariër Giana Gancia, die dit evenement organiseerde, op haar Twitter-account.
“Ontroerd door duizenden tragische verhalen op de tentoonstelling over de doodstraf in Iran, een land met een van ’s werelds hoogste executiecijfers. Het Iraanse regime moet verantwoordelijk worden gehouden voor alle gruweldaden die het tegen zijn eigen volk begaat’, schreef het EP-lid en de voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Fotyga, op haar Twitter-account.
Het is vermeldenswaard dat de heersende theocratie van Iran onlangs sancties heeft opgelegd aan sommige leden van het Europees Parlement en andere gerenommeerde Europese politici voor het steunen van de Iraanse volksopstand en de Iraanse oppositie. Deze belachelijke en zielige zet werd benoemd door veel EP-leden, die het op de zwarte lijst geplaatst worden door Teheran als een ereteken beschouwden.
“Het besluit van Iran om leden van het Europees Parlement te straffen voor het uitspreken van mensenrechtenschendingen is absurd. Geen enkele bedreiging zal ons ervan weerhouden op te komen voor vrijheid, waardigheid en gelijkheid. Ik weet dat de leden van het Europees Parlement dit als een ereteken zullen dragen. We zullen niet het zwijgen worden opgelegd’, schreef mevrouw Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, in dit verband op Twitter.
Europarlementariër Milan Zver uit Slovenië bezocht deze tentoonstelling ook en sprak zijn volledige steun uit voor het Iraanse volk, terwijl hij het toenemende geweld van het regime veroordeelde.
De landelijke protesten in Iran, die aanvankelijk in september werden aangewakkerd naar aanleiding van de tragische moord op een jong Koerdisch meisje in politiehechtenis, zijn hun tweede maand ingegaan. Mensen uit alle lagen van de bevolking hebben hun wens geuit voor regimeverandering. De continuïteit van deze demonstraties heeft veel toeschouwers ertoe aangezet om te benadrukken dat er een revolutie in de maak is.
Sinds het begin van de landelijke opstand heeft het Iraanse regime zijn toevlucht genomen tot een bruut optreden. Volgens rapporten van de Iraanse oppositie werden tijdens de opstand minstens 450 personen gedood en werden meer dan 20.000 demonstranten gearresteerd.
De democratische revolutie van Iran heeft brede internationale steun gekregen, waarbij de meeste westerse democratieën de wreedheden van het regime veroordelen. Terwijl de protesten voortduren, moet de wereldgemeenschap ook verder gaan dan veroordelingen en het recht van het Iraanse volk op zelfverdediging erkennen, zodat het het regime omver kan werpen en een democratisch Iran kan stichten.