De resolutie, die ook het mandaat van de speciale VN-rapporteur voor de rechtensituatie in Iran met nog een jaar verlengde, werd aangenomen met 23 van de 47 leden van de raad die voor stemden.
4 april 2023 AFP – De VN-Mensenrechtenraad hekelde dinsdag het stijgende aantal executies in Iran, onder meer van mensen die de doodstraf kregen in verband met protesten die het land op hun kop hebben gezet.
Het hoogste orgaan van de Verenigde Naties voor de rechten van de Verenigde Naties keurde een resolutie goed waarin “diepe bezorgdheid werd geuit over de gerapporteerde toename van het aantal executies, waaronder van ter dood veroordeelde personen in verband met hun vermeende betrokkenheid bij de recente protesten”.
De resolutie, die ook het mandaat van de speciale VN-rapporteur voor de rechtensituatie in Iran met nog een jaar verlengde, werd aangenomen met 23 van de 47 leden van de raad die voor stemden.
De resolutie weergalmde de sterke internationale veroordeling van het harde optreden van het land tegen de protestbeweging die afgelopen september losbarstte.
Iran heeft vier mensen geëxecuteerd vanwege de protesten die op 16 september waren aangewakkerd door de dood van Mahsa Amini, een 22-jarige Iraanse Koerd die was gearresteerd wegens vermeende schending van de strikte kledingregel voor vrouwen.
Rechtengroepen hebben gewaarschuwd dat executies op allerlei soorten beschuldigingen toenemen, met het argument dat hiermee de samenleving wordt geintimideerd om niet te protesteren.
…..
In de resolutie van dinsdag werd Teheran opgeroepen om “alle noodzakelijke wetgevende, bestuurlijke en andere maatregelen te nemen” om ervoor te zorgen dat niemand wordt geëxecuteerd voor “misdrijven die niet voldoen aan de drempel van de ernstigste misdaden”.
Iran moet er ook voor zorgen dat er geen executies worden uitgevoerd “voor vermeende misdrijven gepleegd vóór de leeftijd van 18 jaar” en dat straffen alleen worden uitgesproken door “rechtbanken die competent, onafhankelijk en onpartijdig zijn”, zei het.
Naast executies betreurde de raad “systematische discriminatie en geweld op basis van geslacht, etniciteit, religie of overtuiging of politieke overtuiging” in Iran.
Het drong er bij de autoriteiten op aan het recht op vrijheid van meningsuiting en mening te waarborgen en te handhaven en “systematische straffeloosheid” aan te pakken.
De resolutie verlengde ook het mandaat van speciaal rapporteur Javaid Rehman, die in een rapport dat vorige maand aan de raad werd gepresenteerd waarschuwde dat Iran ernstige schendingen had begaan sinds de dood van Amini.
Enkele van de ernstigste misstanden, waaronder wijdverspreide moord, gevangenschap, marteling en seksueel geweld, kunnen neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid, waarschuwde hij.