6 oktober 2023 – Op 30 september 2023 hebben ordetroepen van de Iraanse staat in de stad Zahedan al schietend geprobeerd protesten tegen de regering de kop in te drukken. Hierbij zijn ten minste 35 mensen gewond geraakt, onder wie 8 kinderen.
In de provincies Sistan en Baluchistan, met name in de steden Zahedan, Khash en Mirjaveh, zijn sinds 30 september ten minste 150 mensen gearresteerd, aldus bevestigde berichten van Haalvsh Baluchi News.
De beschieting van de 35 vreedzame demonstranten, onder wie 8 kinderen, door de Iraanse autoriteiten in Zahedan en elders vond nota bene plaats 1 dag voor ‘Bloedige Vrijdag’ een jaar eerder (in september 2022 werden meer dan 100 vreedzame demonstranten aldaar op 1 dag doodgeschoten).
‘Dit is een afschuwwekkend vertoon van willekeurig geweld van de kant van de Islamitische Republiek in een poging een eind te maken aan vreedzame demonstraties.’ ‘Deze verdienen standvastige internationale steun .’
‘Etnische en religieuze minderheden in Iran staan nog altijd bloot aan genadeloze onderdrukking.’
‘Het is aan de internationale gemeenschap de taak om dit geweld aan de kaak te stellen en de Iraanse functionarissen te vervolgen in internationale gerechtshoven, met gebruikmaking van het beginsel van internationale rechtsspraak.’
Op filmpjes en foto’s van een op sociale media actief nieuwskanaal waren gewonde kinderen in een ziekenhuis te zien.
Nu Bloedige Vrijdag bijna een jaar geleden plaatsvond, is er toenemende vrees voor nog meer geweld en bloedvergieten. De Iraanse autoriteiten hebben steeds hun toevlucht gezocht tot bruut geweld en willekeurige arrestaties wanneer overal in het land vreedzame protestacties werden gehouden.
Sinds het bloedvergieten op Bloedige Vrijdag hebben moedige mensen elke vrijdag vreedzame demonstraties gehouden. Bij deze demonstraties waren talloze malen spreekkoren te horen waarin de vrijlating van politieke gevangenen werd geëist en onvrede met het regime werd geuit, zoals ‘laat politieke gevangenen vrij’ en ‘nee tegen dictatuur’.
Pogingen om onderzoek te doen naar het bloedvergieten zijn door Iraanse functionarissen gedwarsboomd.
Religieuze en etnische minderheden zijn in de Islamitische Republiek lange tijd onderdrukt, en de vervolging van soennitische geestelijken door de staat nam toen overal in Iran protesten tegen de regering uitbraken na de dood in gevangenschap van de 22-jarige Mahsa Jina Amini.
Het is nog altijd zo dat demonstranten beschoten, geslagen en vastgezet worden wanneer ze op vreedzame wijze rechtvaardigheid eisen.