25 oktober 2023 – Met indrukwekkende moed zetten veel vrouwen in Iran zich in voor vrijheid, gelijke rechten en mensenrechten. De machthebbers treden met wrede onderdrukkingsmaatregelen tegen deze vrouwen op, die zich tegen de dictatuur verzetten. De Iraanse vrouwen hebben het nodig dat de wereldgemeenschap zich solidair toont.
Dagelijks worden in Iran vrouwen, die opkomen voor hun rechten en mensenrechtenactivistes bedreigd, geintimideerd, naar willekeur gearresteerd en vanwege zogenaamd „het in gevaar brengen van de staatszekerheid“ tot gevangenisstraffen veroordeeld. Hier volgen voorbeelden:
 |
De politieke gevangene Sakineh Parvaneh (foto), die zich inzet voor de rechten van vrouwen en minderheden in Iran, werd begin oktober in de provinciehoofdstad Mashhad, in het noordoosten van Iran, veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven en een half jaar. Ze is sinds april 2023 opgesloten in de gevangenis van Mashhad.
De 35-jarige activiste zat al vanaf het eind van 2019 tot februari 2023 gevangen, o.a. in de Evin gevangenis. Ze ging meerder malen in hongerstaking tegen haar onrechtmatige gevangenschap, waarin zij meerdere malen werd mishandeld en in isolatie werd geplaatst. |
 |
De schrijfster en filmmaker Zahra Shafei (foto), uit Teheran, zit sinds 16 september gevangen. Ze werd samen met andere vrouwen, tijdens een demonstratie bij de herdenking van het begin van de opstand, gearresteerd en in de beruchte Gharchak-gevangenis, in het oosten van Teheran, opgesloten. Al bij hun arrestatie en ook later in de gevangenis werden de vrouwen geslagen en wreed mishandeld. Zahra Shafei beschreef de mishandelingen, waaraan zij en de andere vrouwen en meisjes werden blootgesteld, in een audioboodschap.
Op 10 oktober werd de woning van de schrijfster doorzocht door agenten van het regime. Persoonlijke bezittingen van Zahra Shafei en haar familie, waaronder haar boeken werden in beslag genomen. |
 |
De verdedigster van de mensenrechten, Heroo Ghadimi (foto), werd op op 12 september gearresteerd en wordt sedertdien vastgehouden in de gevangenis van de provinciehoofdstad Sanandaj, in het noordwesten van Iran. De 43-jarige woont in de stad Saghez, waar ook Jina Mahsa Amini vandaan kwam, haar dood was de aanleiding tot de over het gehele land verspreide protesten tegen het regime in september 2022. Heroo Ghadimi houdt zich bezig met meerdere hulpprojecten voor arme vrouwen en kinderen en is vanwege haar inzet voor de mensenrechten zeer gezien in Saghez. |
Oproep tot solidariteit met de vrouwen in Iran
De wereldgemeenschap moet zich nadrukkelijk en effectief inzetten voor de vrouwen, die in Iran vervolgd worden, omdat ze zich inzetten voor de mensenrechten. De internationale publieke druk moet aanzienlijk toenemen om de vervolging van de verdedigsters van vrouwenrechten een halt toe te roepen en de vrijlating van de gevangenen te bereiken. De protesten van de Iraanse vrouwen voor vrijheid en en mensenrechten moeten wereldwijd gesteund worden.