2 april 2024 – Een groep van 77 huidige en voormalige mandaathouders en commissarissen voor speciale procedures van de Verenigde Naties en deskundigen van door de VN gemandateerde onderzoeksorganen heeft dinsdag een brief geschreven aan de voorzitter van de Mensenrechtenraad en de lidstaten en waarnemers van de Raad, waarin zij de verlenging van de mandaten steunden van de speciale VN-rapporteur voor Iran en de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie over Iran.

“Straffeloosheid en het ontbreken van verantwoordelijkheid voor ernstige mensenrechtenschendingen blijven een belangrijk en terugkerend kenmerk van het politieke landschap van Iran. Wij geloven dat deze straffeloosheid gedeeltelijk voortkomt uit het onvermogen om Iraanse functionarissen verantwoordelijk te houden voor hun betrokkenheid bij de massamoord op politieke gevangenen in 1988”, aldus de VN-experts in een open brief.

Ondertekenaars zijn onder meer 65 huidige en voormalige speciale procedures van de VN.

De deskundigen drongen er bij de lidstaten van de Mensenrechtenraad op aan om vóór resolutie A/HRC/55/L.6 te stemmen, waarmee de mandaten van de speciale VN-rapporteur voor Iran en de FFMI met een jaar worden verlengd.

***

Open Letter

Aan de vaste vertegenwoordigers van de lidstaten en waarnemersstaten van de VN-Mensenrechtenraad

April 2024

Excellenties,

Betreft: Verlenging van de mandaten van de speciale VN-rapporteur voor Iran en de FFMI

Wij, de ondergetekende huidige en voormalige mandaathouders voor speciale procedures van de Verenigde Naties en commissarissen en deskundigen van door de VN gemandateerde onderzoeksorganen, steunen krachtig de verlenging van de mandaten van de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de Islamitische Republiek Iran en de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie over de Islamitische Republiek Iran (FFMI).

Wij maken ons grote zorgen over de aanhoudende executies en de piek in het aantal doodstrafvonnissen die het afgelopen jaar in Iran zijn waargenomen. Volgens de Speciale Rapporteur voor Iran werden in 2023 minstens 834 mensen geëxecuteerd, een stijging van 43 procent ten opzichte van 2022. Onder de geëxecuteerden waren minstens 22 vrouwen en minstens één kind. Sinds het begin van de landelijke protesten in september 2022 hebben de Iraanse autoriteiten minstens negen mannen geëxecuteerd vanwege hun betrokkenheid bij de protesten.
Straffeloosheid en het ontbreken van verantwoordelijkheid voor ernstige mensenrechtenschendingen blijven een belangrijk en terugkerend kenmerk van het Iraanse politieke landschap. Wij geloven dat deze straffeloosheid gedeeltelijk voortkomt uit het onvermogen om Iraanse functionarissen verantwoordelijk te houden voor hun betrokkenheid bij de massamoord op politieke gevangenen in 1988.

Zoals herhaald door de speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran tijdens een hoorzitting van het maatschappelijk middenveld, georganiseerd door Justice for the Victims of the 1988 Massacre in Iran (JVMI) in Genève op 15 februari 2024, zijn de buitengerechtelijke executies en gedwongen verdwijningen van 1988 onderdeel van voortdurende misdaden tegen de menselijkheid.

Wij steunen de oproep van de Speciale Rapporteur voor Iran voor de oprichting van internationale verantwoordingsmechanismen met betrekking tot al lang bestaande emblematische gebeurtenissen die met aanhoudende straffeloosheid zijn afgehandeld, waaronder de gedwongen verdwijningen en standrechtelijke en willekeurige executies die plaatsvonden in 1981 en 1988 en de protesten van november 2019.

Het mandaat van de speciale rapporteur voor Iran is een platform geweest voor het onder de aandacht brengen en rapporteren van ernstige mensenrechtenschendingen en misstanden door overheidsinstanties. Het moet de stem blijven van miljoenen Iraniërs, die het doelwit zijn, het slachtoffer zijn en misbruikt en wier fundamentele rechten voortdurend en straffeloos worden geschonden.

In haar eerste rapport aan de Mensenrechtenraad, dat in maart 2024 openbaar werd gemaakt, verklaarde de FFMI dat de gewelddadige onderdrukking van vreedzame protesten en de wijdverbreide institutionele discriminatie van vrouwen en meisjes hebben geleid tot ernstige schendingen van de mensenrechten door de regering van Iran, waarvan er vele neerkomen op misdaden tegen de mensheid.

Het FFMI-rapport stelt dat schendingen en misdaden onder het internationaal recht, gepleegd in de context van de protesten die in 2022 begonnen, onder meer buitengerechtelijke en onwettige executies en moorden, onnodig en onevenredig gebruik van geweld, willekeurige vrijheidsberoving, marteling, verkrachting, gedwongen verdwijningen omvatten. en gendervervolging. De autoriteiten verdubbelen nu hun onderdrukking van families van slachtoffers, journalisten, mensenrechtenverdedigers, advocaten, artsen en vele anderen, simpelweg omdat ze hun mening uiten, de demonstranten steunen of waarheid en gerechtigheid zoeken voor de slachtoffers.

Overheidsautoriteiten op het hoogste niveau hebben mensenrechtenschendingen aangemoedigd, bestraft en onderschreven door middel van verklaringen die de daden en het gedrag van de veiligheidstroepen rechtvaardigen. Ze voerden een desinformatiecampagne waarin demonstranten volgens de FFMI werden afgeschilderd als “relschoppers”, “buitenlandse agenten” en/of “separatistische” groepen. De FFMI heeft ook getuigenissen ontvangen dat gedetineerden een lagere straf kregen aangeboden als zij verklaarden dat hun verwondingen waren veroorzaakt door oppositiegroeperingen.

De autoriteiten in Iran hebben de pogingen van de slachtoffers en hun families om remedie en herstel te verkrijgen, verhinderd en belemmerd. Slachtoffers worden geconfronteerd met een rechtssysteem dat onafhankelijkheid, transparantie en verantwoordingsplicht ontbeert, zo constateert de onderzoeksmissie.

Het is tijd om de aanhoudende wreedheden in Iran aan te pakken. Vanwege het kritische werk van zowel de speciale rapporteur voor Iran als de FFMI dringen wij er bij de lidstaten van de Mensenrechtenraad op aan om voor resolutie A/HRC/55/L.6 te stemmen, waarbij beide mandaten met een jaar worden verlengd.

Hoogachtend,

Ondertekend:

  • Prof. Fabián Salvioli – (Argentinië)
    Speciale VN-rapporteur voor waarheid, gerechtigheid en herstel (2018-heden)
  • Clément Nyaletsossi Voule – (Togo)
    Speciale VN-rapporteur voor het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging (2018-heden)
  • Dr. Matthew Gillett – (Nieuw Zeeland)
    Voorzitter-rapporteur van de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie (2022-heden)
  • Dr. Ganna Yudkivska – (Oekraïne)
    Vicevoorzitter/lid van de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie (2022-heden); voormalig rechter, Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)
  • Dr. Ana Brian Nougrères – (Uruguay)
    Speciale VN-rapporteur voor het recht op privacy (2021-heden)
  • Prof. David R. Boyd – (Canada)
    Speciale VN-rapporteur voor mensenrechten en milieu (2018-heden)
  • Prof. Balakrishnan Rajagopal – (Verenigde Staten)
    Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting (2020-heden)
  • Dr. Livingstone Sewanyana – (Oeganda)
    Onafhankelijke deskundige van de VN voor de bevordering van een democratische en rechtvaardige internationale orde (2018-heden)
  • Chris M. A. Kwaja – (Nigerie)
    Lid van de VN-werkgroep over het gebruik van huurlingen (2018-heden)
  • Prof. Bina D’Costa – (Australië en Bangladesh)
    Lid van de VN-werkgroep van deskundigen over mensen van Afrikaanse afkomst (2023-heden)
  • Miriam Ekiudoko – (Hongarije)
    Lid van de VN-werkgroep van deskundigen over mensen van Afrikaanse afkomst (2021-heden)
  • Catherine S. Namakula – (Oeganda)
    Lid van de VN-werkgroep van deskundigen over mensen van Afrikaanse afkomst (2021-heden)
  • Dominique Day – (Verenigde Staten)
    Lid van de VN-werkgroep van deskundigen over mensen van Afrikaanse afkomst (2018-heden)
  • Dr. Agnès Callamard – (Frankrijk)
    Speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies (2016-2021)
  • Prof. Ahmed Shaheed – (Maldiven)
    Speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran (2011-2016); Speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging (2016-2022); Lid van het panel van deskundigen op het gebied van de vrijheid van godsdienst of overtuiging van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (2022-heden); Minister van Buitenlandse Zaken van de Malediven (2005-2007 en 2008-2010)
  • Prof. Heiner Bielefeldt – (Duitsland)
    Speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging (2010-2016)
  • Prof. Yakin Ertürk – (Turkije)
    Speciale VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen (2003-2009)
  • Prof. Manfred Nowak – (Oostenrijk)
    Voormalig speciaal VN-rapporteur inzake foltering (2004-2010); Secretaris-generaal van de Global Campus of Human Rights
  • Prof. Annalisa Ciampi – (Italië)
    Speciale VN-rapporteur voor het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging (2017); Ad-hocrechter, Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)
  • Gabriela Knaul – (Brazilië)
    Speciale VN-rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten (2009-2015)
  • Prof. Juan E. Méndez – (Argentinië)
    Speciale VN-rapporteur inzake foltering (2010-2016); Speciaal adviseur van de secretaris-generaal van de VN voor de preventie van genocide (2004-2007); voormalig president van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR); Commissaris, Internationale Commissie van Juristen (2017-heden)
  • Prof. François Crépeau – (Canada)
    Speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten van migranten (2011-2017)
  • Michel Forst – (Frankrijk)
    Speciale VN-rapporteur voor de situatie van mensenrechtenverdedigers (2014-2020); Onafhankelijke deskundige van de VN over Haïti (2008-2013)
  • Maud De Boer-Buquicchio – (Nederland)
    Speciale VN-rapporteur voor de verkoop en seksuele uitbuiting van kinderen (2014-2020); voormalig plaatsvervangend secretaris-generaal van de Raad van Europa
  • Anand Grover – (Indië)
    Speciale VN-rapporteur voor het recht op gezondheid (2008-2014)
  • Prof. Fionnuala Ní Aoláin KC (Hons) – (Ierland)
    Speciale VN-rapporteur voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden bij de bestrijding van terrorisme (2017-2023)
  • Dainius Pūras – (Litouwen)
    Speciale VN-rapporteur voor het recht op gezondheid (2014-2020); Voorzitter van het Coördinatiecomité van de Speciale Procedures van de VN-Mensenrechtenraad (2018-2019)
  • Prof. Miklós Haraszti – (Hongarije)
    Speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Wit-Rusland (2012-2018)
  • Marzuki Darusman – (Indonesië)
    Speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de Democratische Volksrepubliek Korea (2010-2016); Voorzitter van de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie van de VN over Myanmar (2017-2019); Lid van de VN-onderzoekscommissie voor de mensenrechten in Noord-Korea (2013-2014); voorzitter van het deskundigenpanel van de secretaris-generaal van de VN over Sri Lanka (2010-2011); Procureur-generaal van Indonesië (1999-2001)
  • Prof. Gerard Quinn – (Ierland)
    Speciale VN-rapporteur voor de rechten van personen met een handicap (2020-2023)
  • Alice Cruz – (Portugal)
    Speciale VN-rapporteur voor discriminatie van personen met lepra (2017-2023)
  • Prof. Shaista Shameem – (Fiji)
    Speciale VN-rapporteur voor het gebruik van huurlingen (2004-2005); voormalig voorzitter-rapporteur van de VN-werkgroep voor het gebruik van huurlingen
  • Prof. Michael Lynk – (Canada)
    Speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de Palestijnse Gebieden (2016-2022)
  • Prof. John Dugard – (Zuid-Afrika)
    Speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de Palestijnse Gebieden (2001-2008); Lid van de Commissie Internationaal Recht (1997-2011)
  • Prof. Jean Ziegler – (Zwitserland)
    Speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel (2000-2008); voormalig vicevoorzitter van het Adviescomité van de VN-Mensenrechtenraad
  • Prof. Urmila Bhoola – (Zuid-Afrika)
    Speciale VN-rapporteur voor hedendaagse vormen van slavernij (2014-2020)
  • Prof. Fernand de Varennes – (Canada)
    Speciale VN-rapporteur voor minderhedenvraagstukken (2017-2023)
  • Dr. Chaloka Beyani – (Zambia)
    Speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten van intern ontheemden (2010-2016); Lid van de onafhankelijke onderzoeksmissie van de VN over Libië (2020-2023)
  • Dr. Ian Fry – (Tuvalu)
    Speciale VN-rapporteur inzake klimaatverandering (2022-2023)
  • Prof. Joseph A. Cannataci – (Malta)
    Speciale VN-rapporteur voor het recht op privacy (2015-2021)
  • Baskut Tuncak – (Turkije)
    Speciale VN-rapporteur voor giftige stoffen en mensenrechten (2014-2020)
  • Prof. Christian Tomuschat – (Duitsland)
    Rapporteur van de VN-Mensenrechtencommissie voor de mensenrechtensituatie in Guatemala (1990-1993); voorzitter van het OVSE-Hof voor bemiddeling en arbitrage (2013-2019); Lid van het VN-Mensenrechtencomité (1977-1986); Lid en voorzitter van de Internationale Rechtscommissie van de VN (1985-1996)
  • Prof. Robert K. Goldman – (Verenigde Staten)
    Onafhankelijke deskundige van de VN op het gebied van de bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden bij de bestrijding van terrorisme (2004-2005); Voorzitter van de Internationale Commissie van Juristen (ICJ); voormalig president van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR)
  • Adama Dieng – (Senegal)
    Onafhankelijke VN-deskundige op het gebied van de mensenrechtensituatie in Haïti (1995-2001); Ondersecretaris-generaal van de VN en speciaal adviseur van de secretaris-generaal voor de preventie van genocide (2012-2020)
  • Prof. Gay McDougall – (Verenigde Staten)
    Onafhankelijke deskundige van de VN op het gebied van minderhedenvraagstukken (2005-2011); Lid van het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie (CERD)
  • Dr. Suliman Baldo – (Soedan)
    Onafhankelijke deskundige van de VN over de mensenrechtensituatie in Mali (2013-2018)
  • Prof. Alfred De Zayas – (Verenigde Staten)
    Onafhankelijke deskundige van de VN voor de bevordering van een democratische en rechtvaardige internationale orde (2012-2018)
  • Prof. Hatem Kotrane – (Tunesië)
    Onafhankelijke deskundige van de VN om de kwestie van een ontwerp van facultatief protocol bij het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten te onderzoeken (2001-2006); Lid en vicevoorzitter van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind (2003-2013)
  • Bahame T. Nyanduga – (Tanzania)
    Onafhankelijke deskundige van de VN over de mensenrechtensituatie in Somalië (2014-2020)
  • Luciano Hazan – (Argentinië)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID) (2017-2023); Lid van het VN-Comité voor Gedwongen Verdwijningen (CED) (2011-2017)
  • Prof. Jeremy Sarkin – (Zuid-Afrika)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID) (2008-2014)
  • Houria Esslami – (Marokko)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID) (2014-2020)
  • Prof. Ariel E. Dulitzky – (Argentinië)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID) (2010-2017)
  • Santiago Corcuera-Cabezut – (Mexico)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID) (2004-2009); voorzitter/lid van het VN-Comité tegen gedwongen verdwijningen (CED) (2013-2017); Voorzitter van het Coördinatiecomité voor Speciale Procedures van de VN-Mensenrechtenraad (2009-2010)
  • Prof. Stephen J Toope – (Canada)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID) (2002-2008)
  • Alda M. Facio – (Costa Rica)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake discriminatie van vrouwen en meisjes (2014-2020)
  • Elizabeth Broderick – (Australië)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake discriminatie van vrouwen en meisjes (2017-2023)
  • Prof. Mads Andenas – (Noorwegen)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie (2009-2015)
  • Dr. Jelena Aparac – (Kroatië)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep inzake het gebruik van huurlingen (2018-2023)
  • Prof. Ricardo A. Sunga III – (Filippijnen)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep van deskundigen over mensen van Afrikaanse afkomst (2014-2021)
  • Mireille Fanon Mendes France – (Frankrijk)
    Voorzitter-rapporteur en lid van de VN-werkgroep van deskundigen over mensen van Afrikaanse afkomst (2011-2017)
  • Dr. Jasminka Džumhur – (Bosnië-Herzegovina)
    Voormalig vicevoorzitter van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID); voormalig vicevoorzitter van het VN-Comité voor de bescherming van de rechten van alle arbeidsmigranten en hun gezinsleden (CMW)
  • Prof. Soledad Villagra – (Paraguay)
    Lid van de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie (2002-2008)
  • Sètondji Roland Adjovi – (Benin)
    Lid VN-werkgroep willekeurige detentie (2014-2020)
  • Henrikas Mickevičius – (Litouwen)
    Lid van de VN-werkgroep inzake gedwongen of onvrijwillige verdwijningen (WGEID) (2015-2022)
  • Kamala Chandrakirana – (Indonesië)
    Lid van de VN-werkgroep inzake discriminatie van vrouwen in recht en praktijk (2010-2017)
  • Yasmin Sooka – (Zuid-Afrika)
    Voorzitter van de VN-Commissie voor de Mensenrechten in Zuid-Soedan (heden)
  • Mike Smith – (Australië)
    Voorzitter van de VN-onderzoekscommissie voor de mensenrechten in Eritrea (2014-2016); voorzitter van de VN-Commissie voor de Rechten van de Mens (2004); Adjunct-secretaris-generaal van de VN in New York en uitvoerend directeur van het uitvoerend directoraat van het Comité voor terrorismebestrijding van de VN (2007-2013)
  • Prof. William A. Schabas – (Canada)
    Voorzitter van de Onafhankelijke Onderzoekscommissie van de VN over het Gaza-conflict van 2014 (2014-2015)
  • Hon. Richard J. Goldstone – (Zuid-Afrika)
    Voorzitter van de VN-onderzoeksmissie over het Gaza-conflict (2009-2010); voormalig hoofdaanklager van de Internationale Straftribunalen van de VN voor voormalig Joegoslavië en Rwanda
  • Sonja Biserko – (Servië)
    Lid van de VN-onderzoekscommissie voor de mensenrechten in de Democratische Volksrepubliek Korea (2013-2014)
  • Susan Bazilli – (Canada)
    VN-expert, OHCHR Onderzoek naar de mensenrechtensituatie in Wit-Rusland
  • Prof. Monika Płatek – (Polen)
    VN-expert, OHCHR Onderzoek naar de mensenrechtensituatie in Wit-Rusland
  • Prof. Alexandro Álvarez – (Chili)
    VN-expert, groep van mensenrechtenexperts over Nicaragua (2022-2023)
  • Prof. David M. Crane – (Verenigde Staten)
    Voormalig lid van de VN-onderzoekscommissie over de protesten van 2018 in de bezette Palestijnse gebieden; Oprichter van de hoofdaanklager van het Speciaal Hof van de VN voor Sierra Leone
  • Melissa Parke – (Australië)
    Lid van de VN-groep van vooraanstaande deskundigen over Jemen (2017-2021)
  • Prof. Ardi Imseis – (Canada)
    Lid van de VN-groep van vooraanstaande deskundigen over Jemen (2019-2021)