20 april 2024 – Na de aanval op Israël bereidt de Europese Unie verdere sancties voor tegen instellingen en functionarissen van het regime in Teheran. De sancties die het regime de afgelopen jaren zijn opgelegd vanwege ernstige mensenrechtenschendingen zijn al verlengd tot 13 april 2025.
De strafmaatregelen die de EU oplegt voor ernstige schendingen van de mensenrechten omvatten het bevriezen van tegoeden, een visumverbod en een verbod op de export van apparatuur die gebruikt wordt voor binnenlandse onderdrukking en apparatuur voor het monitoren van telecommunicatie.
Op de website van de Raad van de Europese Unie staat het volgende:
EU verdedigt het recht op vreedzaam protest
“Na de dood van Mahsa Amini hebben vrouwen en mannen in heel Iran gebruik gemaakt van hun fundamentele recht om samen te komen en te protesteren. In deze context is de bezorgdheid geuit dat het optreden van de Iraanse veiligheids- en politiediensten disproportioneel is geweest, met vele gewonden en zelfs doden tot gevolg.
Voor de Europese Unie en haar lidstaten is het wijdverbreide en onevenredige gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten niet te rechtvaardigen en onaanvaardbaar. Mensen in Iran hebben, zoals overal, het recht om vreedzaam te protesteren. Dit recht moet onder alle omstandigheden worden gewaarborgd.
Het besluit van de bevoegde Iraanse autoriteiten om de internettoegang sterk te beperken en instant messaging platforms te blokkeren is een schending van het recht op vrijheid van meningsuiting.”
Gholamreza Ziaei, voormalig directeur van de beruchte Evin-gevangenis in Teheran en andere detentiecentra, is een van de functionarissen van het Iraanse regime tegen wie de EU sancties heeft ingesteld vanwege ernstige mensenrechtenschendingen. In het Publicatieblad van de EU van 5 april 2024 staat:
“Van juli 2019 tot juni 2020 was Gholamreza Ziaei directeur van de Evin-gevangenis in Teheran. Tijdens zijn ambtstermijn verslechterden de toch al strenge gevangenisomstandigheden verder, ook voor Narguess Mohammadi. Vrouwelijke gevangenen werd het telefonisch contact met hun kinderen ontzegd. Politieke gevangenen werd het wekelijks bezoek van familieleden ontzegd, dat was slechts om de twee maanden toegestaan. Tijdens de protesten in 2009 had Ziaei de leiding over de Kahrizak gevangenis, waar ten minste vijf gevangenen die gearresteerd waren in verband met massale straatprotesten in 2009 doodgemarteld werden. Voordat hij de leiding kreeg over de Evin-gevangenis, was Ziaei van 2017 tot 2019 directeur van de Rajaee Shahr-gevangenis in Karaj, ten westen van Teheran, waar veel protesten waren van politieke gevangenen tegen mishandeling en onmenselijke leefomstandigheden.”