27 april 2024 – SMV roept de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, de VN-Mensenrechtenraad, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran en andere mensenrechtenorganen, evenals de Europese Unie en haar lidstaten, op om dringend actie te ondernemen om te redden, politieke gevangenen die ter dood zijn veroordeeld en op de rand van executie staan. Het absurde doodvonnis voor de gevangengenomen kunstenaar Toomaj Salehi moet ook ondubbelzinnig nietig worden verklaard, vrij van machinaties van het administratieve regime.
Reza Rasaei, 34, een Koerdische mensenrechtenactivist, werd in december 2022 gearresteerd door de inlichtingendienst van de IRGC en onderworpen aan brute martelingen om gedwongen bekentenissen af te dwingen. Zijn zaak is, terwijl hij wordt vastgehouden in de Dizelabad-gevangenis in Kermanshah, doorgestuurd naar het executiehandhavingsbureau.
Habib Deris, een arbeidsrechtactivist, werd in februari 2019 gearresteerd en, na brute martelingen te hebben ondergaan, samen met vijf andere Arabische landgenoten ter dood veroordeeld. Habib werd op woensdag 24 april overgebracht naar eenzame opsluiting.
Het Iraanse regime, omgeven door interne en externe crises, heeft de misdaden en het uitvaardigen van executiebevelen geïntensiveerd om de publieke aandacht af te leiden en te voorkomen dat opstanden aan kracht winnen.
Iran veroordeelt dissidente rapper ter dood
De Iraanse rapper Toomaj Salehi, gearresteerd tijdens de landelijke protesten van 2022, is ter dood veroordeeld in het harde optreden van Teheran tegen afwijkende meningen.
De aanklachten tegen Salehi omvatten ook hulp bij rebellie, samenzwering en samenzwering, propaganda tegen het regime en het aanzetten tot chaos – allemaal misdrijven die op aarde onder corruptie vallen, volgens artikel 286 van het Wetboek van Strafrecht.
Verrassend genoeg legde de rechtbank ook aanvullende straffen op, waaronder een reisverbod van twee jaar en een verbod op artistieke activiteiten.
Sinds de onrust het land in rep en roer bracht na de dood van Mahsa Amini in september 2022 in politiehechtenis wegens een vermeende overtreding van de hoofddoek, hebben de Iraanse autoriteiten hardhandig opgetreden tegen zelfs de kleinste vorm van afwijkende meningen.
Duizenden zijn gearresteerd, honderden zijn gestorven en er zijn geloofwaardige berichten over marteling, ook vanuit Salehi.
Salehi’s doodvonnis “onderstreept de flagrante onwettigheid en onrechtvaardigheid van het rechtssysteem van de Islamitische Republiek, dat door de staatsveiligheidstroepen is bewapend en gebruikt als instrument om afwijkende meningen de kop in te drukken en de politieke repressie te bestendigen.”
“Deze groteske manipulatie van het rechtsproces heeft tot doel afwijkende meningen het zwijgen op te leggen. Toomaj’s gevangenneming komt voort uit zijn vocale pleidooi tegen staatsonderdrukking. Het is absoluut noodzakelijk dat aanhangers van de vrijheid van meningsuiting en afwijkende meningen zich verenigen om zijn onmiddellijke vrijlating te eisen.”
Toomaj Salehi heeft de afgelopen jaren bekendheid verworven vanwege zijn openlijke verzet tegen het leiderschap van het land, waarbij hij zijn aanwezigheid op muziek en sociale media gebruikte om kwesties aan te pakken die resoneren met de Iraanse jeugd.
Salehi, 33, werd aanvankelijk gearresteerd in oktober 2022 nadat hij openbare verklaringen had afgelegd ter ondersteuning van de protesten, die de maand ervoor waren uitgebroken na de dood van Amini.
Hij bracht een groot deel van zijn voorlopige hechtenis door in eenzame opsluiting en werd vervolgens veroordeeld tot meer dan zes jaar gevangenisstraf, maar werd vrijgelaten nadat het Hooggerechtshof in hoger beroep ‘gebreken in het oorspronkelijke vonnis’ had geconstateerd. Zijn zaak werd teruggestuurd naar een lagere rechtbank voor heronderzoek en mogelijk nieuw proces.
Hij werd in november op borgtocht vrijgelaten na ruim een jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, waarvan 252 dagen in eenzame opsluiting, maar werd twee weken later opnieuw gearresteerd nadat hij in een video publiekelijk had gesproken over zijn vermeende martelingen in de gevangenis.
Salehi kreeg bekendheid met teksten tegen corruptie, wijdverbreide armoede, executies en het doden van demonstranten in Iran.