Archeologische bewijzen tonen aan dat vanaf 100.000 geleden verschillende etnische groepen met vergelijkbare culturen op het Iraanse plateau leefden. Maar er was heel weinig bekend over deze culturen tot de Arische migranten ongeveer 90.000 jaar later zich daar vestigden. Desalniettemin hebben archeologische ontdekkingen aangetoond dat de mensen die vóór de Ariërs in dat gebied woonden, vredelievende boeren waren met artistieke aard.
Taalkundig betekent Iran het land van de Ariërs, de oostelijke tak van de Indo-Europeanen. Een groep Ariërs (of Indo-Iraniërs) die rond 5000 voor Christus vanuit Centraal-Azië naar het Iraanse plateau migreerden, worden verondersteld de directe voorouders te zijn van huidige Iraniërs. Dit heeft veel historici aangemoedigd om de geschiedenis van Iran te beginnen vanaf de Arische migraties of de oprichting van de eerste Arische politieke macht, het Achaemenidische Rijk. Tegelijkertijd is het waar dat lang voordat de Ariërs Iran binnenstroomden, verschillende volkeren met gevestigde beschavingen en koninkrijken het land bewoonden. Deze dynastieën die vóór de komst van de Ariërs in verval waren geraakt of door hen werden verslagen, hadden een uitgebreid systeem van internationale handel en betrekkingen met andere beschavingen van hun tijd, zo ver in het westen als Egypte en misschien Zuid-Europa en naar China in het oosten. In de 6e eeuw voor Christus stichtte Cyrus de Grote het Perzische Rijk, dat in 330 voor Christus werd verwoest door Alexander de Grote.
In de eeuwen daarna werd Perzië beheerd door Grieken, Parthen en Sassaniden tot de Arabische invasie in het midden van de 7e eeuw, toen de oude Perzische religie van het Zoroastrisme plaats maakte voor de Islam.
Vier eeuwen later, in de 11e eeuw, arriveerden de Seltsjoekse Turken, gevolgd door de Mongolen onder leiding van Genghis Khan en zijn kleinzoon Hulagu Khan in de 13e eeuw en Tamerlane (Timur) in de 14e eeuw.
Een andere Turkse dynastie uit de regio Azerbeidzjan genaamd Safaviden, nam in de 16e eeuw de macht over. Safaviden behoorden tot een soefi-religieuze orde en maakten van de sjiitische islam de officiële religie van Iran om zich tegen de soennitische Ottomanen kunnen verzetten. De dynastie van de Safaviden bereikte zijn hoogtepunt tijdens het bewind van Sjah Abbas de Eerste (1587-1629). Het was tijdens zijn regering dat Perzië opnieuw bekend werd in Europa als een supermacht, omdat het de grootste tegenstander van de Ottomanen was, en hun oorlogen Europa redden, de Ottomanen waren intensief bezig in het oosten en vochten tegen Iran, om vooruitgang te boeken in het westen.