Iraanse of Perzische architectuur vertoont een grote verscheidenheid, zowel structureel als esthetisch, van een verscheidenheid aan tradities en ervaringen. De belangrijkste elementen zijn:
- gevoel voor vorm en schaal
- structurele inventiviteit, vooral in gewelf- en koepelconstructie
- decoratie met een vrijheid en succes dat in geen enkele andere architectuur geëvenaard wordt
- het leidende vormmotief van de Iraanse architectuur is haar kosmische symboliek, waardoor de mens in communicatie en deelname wordt gebracht met de machten van de hemel.
Dit geeft niet alleen de eenheid en continuïteit aan de architectuur van Perzië, maar is ook een primaire bron van haar emotionele karakter.
De traditionele architectuur kan worden onderverdeeld in zes klassen of stijlen.
Zoroastrische tijd
- De Parsiaanse stijl (tot de derde eeuw voor Chr.), waaronder:
-
- Pre-Parsiaanse stijl (tot de achtste eeuw voor Chr.) bijvoorbeeld Chogha Zanbil
- Mediane stijl (van de achtste tot de zesde eeuw voor Chr.)
- Achaemenidische stijl (van de zesde naar de vierde eeuw voor Chr.) manifesteren in de bouw van een spectaculaire steden gebruikt voor bestuur en bewoning (zoals Persepolis, Susa, Ecbatana), tempels gemaakt voor de eredienst en sociale bijeenkomsten (zoals Zoroaster tempels) en mausolea opgericht ter ere van gevallen koningen (zoals het graf van Cyrus de Grote).
- De Parthische stijl omvat ontwerpen uit de volgende tijdperken:
-
- Seleucidische periode, bijvoorbeeld de Anahita Tempel, Khorheh,
- Parthische periode, bijvoorbeeld Hatra, de koninklijke verbindingen in Nysa
- Sassanidische periode, bijvoorbeeld Ghal’eh Dokhtar, de Taq-i Kisra, Bishapur, Darband (Derbent)
Islamitische tijd
- De Khorasani-stijl (van de late 7e tot het einde van de 10e eeuw), bijvoorbeeld De Vrijdagmoskee van Naïn en de Vrijdagmoskee van Isfahan
- De Razi-stijl (van de 11e eeuw tot de Mongoolse invasieperiode) die de methoden en apparaten uit de volgende periodes omvat:
-
- Samanidische periode, bijvoorbeeld het Samanid Mausoleum
- Ziyaridische periode, bijvoorbeeld de Gonbad-e Qabus
- Seljukse periode, bijvoorbeeld de Kharraqan-torens
- De Azari-stijl (vanaf het einde van de 13e eeuw tot het verschijnen van de Safavid-dynastie in de 16e eeuw), bijvoorbeeld Soltaniyeh, Arg-i Alishah, Vrijdagmoskee van Varamin, Goharshad-moskee, Bibi Khanum-moskee in Samarqand, graf van Abdas-Samad, Gur-e Amir, Vrijdagmoskee van Yazd
- De Isfahani-stijl die zich uitstrekt over de Safavid-, Afsharid-, Zand- en Qajarid- dynastieën vanaf de 16e eeuw, bijvoorbeeld Chehelsotoon, Ali Qapu, Agha Bozorg-moskee, Kashan, Shah-moskee, Sheikh Lotf Allah-moskee op het Naqsh-i Jahan-plein
De pre-islamitische stijlen putten uit 3000 tot 4000 jaar architectonische ontwikkeling van verschillende beschavingen van het Iraanse plateau. De post- Islamitische architectuur van Iran op zijn beurt trekt ideeën uit de pre-islamitische voorganger en heeft geometrische en repetitieve vormen, evenals oppervlakken die rijkelijk zijn versierd met geglazuurde tegels, gesneden stucwerk, patroon metselwerk, florale motieven en kalligrafie. Iran wordt door UNESCO erkend als een van de bakermatten van de beschaving.
Elk van de perioden van Elamieten, Achaemeniden, Parthen en Sassaniden waren makers van grote architectuur die door de eeuwen heen wijd en zijd verspreid was naar andere culturen. Hoewel Iran zijn deel van de vernietiging heeft geleden, inclusief het besluit van Alexander de Grote om Persepolis in brand te steken, zijn er voldoende overblijfselen om een beeld te vormen van zijn klassieke architectuur. De Achaemeniden bouwden op grote schaal. De kunstenaars en materialen die ze gebruikten, werden aangevoerd uit praktisch alle gebieden van de toen grootste staat ter wereld.
Pasargadae zette de norm: de stad werd aangelegd in een uitgestrekt park met bruggen, tuinen, paleizen met zuilen en paviljoens met open kolommen. Pasargadae drukte samen met Susa en Persepolis het gezag uit van ‘The King of Kings’, waarbij de trappen van de laatste de enorme omvang van de keizerlijke grens vastlegden in reliëfsculptuur.
Met de opkomst van de Parthen en Sassaniden verschenen nieuwe vormen. Parthische innovaties bloeiden volledig tijdens de Sassanidische periode met enorme gewelfde kamers, massieve metselwerkkoepels en hoge kolommen. Deze invloed zou de komende jaren blijven bestaan. De rondheid van de stad Bagdad in het Abbasidische tijdperk wijst bijvoorbeeld op haar Perzische precedenten, zoals Firouzabad in Fars. Al-Mansur huurde twee ontwerpers in om het ontwerp van de stad te plannen: Naubakht, een voormalige Perzische Zoroastriër die ook bepaalde dat de datum van de stichting van de stad astrologisch significant zou moeten zijn, en Mashallah ibn Athari, een voormalige Jood uit Khorasan.
De ruïnes van Persepolis, Ctesiphon, Sialk, Pasargadae, Firouzabad en Arg-é Bam geven ons een glimp in de verte van de bijdragen die Perzen hebben geleverd aan de bouwkunst.
De val van de Sassaniden-dynastie door de binnenvallende moslim-Arabieren leidde tot de aanpassing van Perzische architecturale vormen voor islamitische religieuze gebouwen in Iran. Kunsten als kalligrafie, stucwerk, spiegelwerk en mozaïeken raakten nauw verbonden met de architectuur van moskeeën in Perzië (Iran). Een voorbeeld zijn de daken met ronde koepels die hun oorsprong vinden in de Parthische (Ashkanid) dynastie van Iran.
De Razi-stijl is een term die wordt gebruikt tussen de 11e eeuw en de Mongoolse verovering van Iran, die invloeden weerspiegelt van de Samanidische, Ghaznavidische en Seltsjoekse architectuur. Voorbeelden van de stijl zijn het graf van Isma’il van Samanid, Gonbad-e Qabus, de oudere delen van de Vrijdagmoskee van Isfahan en de Kharaqan-torens. Veel experts geloven dat de periode van de Perzische architectuur van de 15e tot de 17e eeuw het hoogtepunt was van het post-islamitische tijdperk.
Diverse bouwwerken zoals moskeeën, mausolea, bazaars, bruggen en paleizen zijn bewaard gebleven uit deze periode. Safavidisch Isfahan probeerde grootsheid in schaal te bereiken (het Naghsh-i Jahan-plein is het zesde grootste plein ter wereld) door hoge gebouwen te bouwen met enorme binnenruimtes. De kwaliteit van ornamenten was echter minder in vergelijking met die uit de 14e en 15e eeuw.
Een ander aspect van deze architectuur was de harmonie met de mensen, hun omgeving en de overtuigingen die het vertegenwoordigde. Tegelijkertijd werden er geen strikte regels gehanteerd om deze vorm van islamitische architectuur te beheersen.
De grote moskeeën van Khorasan, Isfahan en Tabriz gebruikten elk lokale geometrie, lokale materialen en lokale bouwmethoden om, elk op hun eigen manier, de orde, harmonie en eenheid van de islamitische architectuur tot uitdrukking te brengen. Wanneer de belangrijkste monumenten van de islamitische Perzische architectuur worden onderzocht, onthullen ze complexe geometrische relaties, een bestudeerde hiërarchie van vorm en ornament en grote diepten van symbolische betekenis.
Koepelbouw
Het Sassanidische rijk begon met de bouw van de eerste grootschalige koepels in Perzië (Iran), met koninklijke gebouwen als het paleis van Ardashir en Dezh Dokhtar. Na de islamitische verovering van het Sassanidische rijk werd de Perzische bouwstijl een grote invloed op islamitische samenlevingen en werd de koepel ook een kenmerk van de islamitische architectuur.
De Il-Khanate-periode zorgde voor verschillende innovaties in het bouwen van koepels waardoor de Perzen uiteindelijk veel hogere structuren konden bouwen. Deze veranderingen maakten later de weg vrij voor de Safavid-architectuur. Het hoogtepunt van de Il-Khanate-architectuur werd bereikt met de bouw van de Soltaniyeh-koepel (1302-1312) in Zanjan, Iran, met een hoogte van 50 meter en een diameter van 25 meter, waarmee het de op twee na grootste en hoogste metselwerkkoepel ooit is. De dunne koepel met dubbele schaal werd versterkt door bogen tussen de lagen. De renaissance in de Perzische moskee en koepelbouw kwam tijdens de Safavid-dynastie, toen Shah Abbas in 1598 de wederopbouw van Isfahan begon, met het Naqsh-e Jahan-plein als het middelpunt van zijn nieuwe hoofdstad. Architectonisch leenden ze zwaar van de ontwerpen van Il-Khanate, maar artistiek tilden ze de ontwerpen naar een nieuw niveau.
Het onderscheidende kenmerk van Perzische koepels, die hen scheidt van die koepels die zijn gemaakt in de christelijke wereld of de Ottomaanse en Mughal-rijken, was het gebruik van kleurrijke tegels, waarmee de buitenkant van koepels net als het interieur is bedekt. Deze koepels telden al snel tientallen in Isfahan en de opvallende blauwe vorm zou de skyline van de stad domineren. Deze koepels, die het licht van de zon weerkaatsten, leken op glinsterende turkooizen edelstenen en konden van kilometers ver worden gezien door reizigers die de zijderoute door Perzië volgden. Deze zeer aparte stijl van architectuur werd geërfd van de Seldjoek-dynastie, die het eeuwenlang in hun moskeegebouw had gebruikt, maar het werd geperfectioneerd tijdens de Safaviden toen ze de haftrangi uitvonden, of de zevenkleurenstijl van tegelverbranding, een proces dat stelde hen in staat om meer kleuren op elke tegel toe te passen, waardoor rijkere patronen ontstonden, zoeter voor het oog. De kleuren die de Perzen prefereerden, waren gouden, witte en turkooizen patronen op een donkerblauwe achtergrond.
De uitgebreide inscriptiebanden van kalligrafie en arabesk op de meeste van de grote gebouwen werden zorgvuldig gepland en uitgevoerd door Ali Reza Abbasi, die in 1598 werd benoemd tot hoofd van de koninklijke bibliotheek en Meester-kalligraaf aan het hof van de sjah, terwijl Shaykh Bahai toezicht hield op de bouwprojecten. De koepel van de Masjed-e Shah (Shah-moskee), die 53 meter hoog was, zou de hoogste van de stad worden toen hij klaar was in 1629. Hij werd gebouwd als een koepel met dubbele schaal, die 14 meter overspande tussen de twee lagen en rust op een achthoekige koepelkamer.