Handwerken

Cultuursporen in de loop der tijd

Iran heeft een een eeuwenoude geschiedenis en is de oorsprong van een van de meest belangrijke menselijke beschavingen. Archeologische vondsten, sommige daterend van 8000 jaar geleden, laten duidelijk zien dat het land sinds jaar en dag de bakermat van cultuur en kunst is geweest. Handwerken zijn daarvan goede verschijningsvormen. Iraanse handwerken worden verdeeld in veertien hoofdtakken en omvatten zon’n 300 producten; dit alleen al bewijst dat de kunstindustrie van handwerken een lange geschiedenis kent in Iran. Handwerken belichamen diverse aspecten van de geschiedenis, natuur en culturele identiteit van verschillende Iraanse stammen. De belangrijkste takken van handwerken in Iran omvatten: traditionele textiel, handwerken op een houten raam, traditionele kleding, traditionale borduurwerken, traditionele opdrukken, handwerk toegepast in de architectuur, aardewerk en keramiek, leerbewerking, metaalbewerking, maritieme handwerken, houtbewerking, traditionele papierbewerking, handbewerkte stenen, glaswerken

Het is goed om te weten dat van de 600 voorbeelden van handwerken die als UNESCO Wereld Erfgoed zijn aangemerkt, 366 voorbeelden aan Iran toekomen en daarvan 196 soorten aan Isfahan. De stad heeft een grote variëteit aan handwerken en de omvang van de handel in handwerken, evenals de lange geschiedenis van de stad en deze kunst leidde tot haar vermelding.

Traditionele textiel: verwijst naar het proces van het maken van traditioneel textiel. Deze kunst omvat 26 hoofdtakken: zijdeweven, dekens maken, textielfabricage, tapijtweven, kameelhaar maken, het maken van mantels, en Termeh-weven. Termeh is de naam van een zachte textiel gemaakt van zijde en pluis. Het wordt versierd met traditionele ontwerpen en vormen, bijvoorbeeld Paisley patronen (‘botte jeghe’) of de gebogen cedarboom.

Traditionele borduurwerken: de kunst van het versieren van kleding met vormen, draden en kleuren door gebruik van naalden en haaknaalden. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten borduurwerk en het is de breedste tak van handwerken verspreid over Iran. Borduurwerk, patchwork, werk met munten en gouden banden zijn voorbeelden van de kunst.

Traditionele opdruk: de kunst van het drukken van verschillende vormen op verschillende materialen, met behulp van een stempel. The twee belangrijkste soorten traditionele bedrukking worden batik en kalamkari genoemd. De laatstgenoemde is een van de beroemde souvenirs uit Iran.

Aardewerk, keramiek en tegels: deze producten worden van klei gemaakt en dan in een oven gebakken. Kommen, kannen en vazen zijn de oudste voorwerpen die de mens heeft gemaakt. De oudste dateren uit 8000 v.Chr. Tegels worden hoofdzakelijk gebruikt bij het versieren van gebouwen. Er zijn diverse soorten, waaronder opengewerkte tegels, gouden tegels, mozaïeken, regenboogtegels en klei-mozaïeken. Het dorp Kalpourgan in Sistan en de provincie Balouchestan is tevens het enige bestaande pottenbakmuseum ter wereld dat 7000 jaar oud is. Het werd in 2016 opgenomen in de werelderfgoedlijst.

Leerbewerking: handgemaakte producten uit dierenhuiden die zijn bewerkt en ontworpen. De kunst omvat het maken van overtrekken, het inbranden van de oppervlakte van het leer en zadelmakerij.

Metaalbewerking: de kunstenaars snijden diverse vormen op stukken metaal, zoals ijzer, koper, geelkoper, goud en zilver. Gegraveerde schalen zijn beroemde souvenirs van Iran.

Houten handwerken: houten voorwerpen waarin vormen en patronen zijn gesneden. De categorie omvat ook werken die met stukken hout, metaal en bot zijn bedekt of ingelegd. Deze kunstvorm bestaat uit 21 secties: bamboeweven, houtdraaien, borduren, mozaïek, Khatam (inlegwerk), en het versieren van de oppervlakte met kleine stukjes van geometrische vormen.

Glasbewerking: is de kunst van het creëren van vormen door silica, minerale oxiden en stukjes glas te smelten. Kunstenaars creëren een vloeibare massa van dit materiaal en vormen het vervolgens met behulp van diverse methodes zoals glasblazen of het verwerken met mallen. Glazen snijden en graveren, geschilderde ramen, spiegels en glas in lood zijn verschillende vormen van deze kunst.

Traditionele papierbewerking: een verzameling van artistiek werk op papier. Dit is onderverdeeld in 14 takken: geïllumineerde manuscripten, concrete poëzie, plastic schilderen en miniaturen. Dit soort schilderingen zijn Iran eigen. Zij kennen geen perspectief. De kunstenaars creëren diepte en dimensie door kwasten of potloden op een speciale manier te gebruiken.

Traditionele kleding: de producten bedekken verschillende delen van het lichaam en zijn onder meer hoofdbanden, hoeden en shawls; elk daarvan wordt volgens regionale tradities gemaakt. Schoeisel wordt gebruikt door nomaden, en wordt gemaakt van katoen, zijde of leer. Verschillende soorten schoeisel zijn bv. Giveh, Charough en Chamoush. Giveh is een traditionele schoen. Een type daarvan wordt gemaakt in de Koerdische stad Marivan. Het wordt ‘Kalash’ genoemd in de taal der Koerden.