Drie onafhankelijke mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties spraken gisteren hun grote bezorgdheid uit over beschuldigingen van folteringen in verband met de processen tegen gearresteerde demonstranten in Iran.

Tot de  slachtoffers behoren volgens verklaringen van de VN-experts advocaten, journalisten,  mensenrechtenactivisten en tegenstanders van het regime, die in juni en juli aan de demonstraties in Iran deelgenomen hadden.

Prof. Manfred Nowak, speciale UNO-verslaggever voor folteringen en andere vormen van wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf, wees op berichten over door foltering afgewongen bekentenissen en beklemtoonde dat dergelijke „bekentenissen“ in geen enkel rechtssysteem geldig zijn.
De VN-experts, daaronder ook de speciale VN-verslaggeefster over de situatie van verdedigsters van mensenrechten, Margaret Sekaggya, berichttten dat veel gevangenen nog altijd zonder contact met de buitenwereld opgesloten zitten en dat hun mediische verzorging, bijstand door een advocaat en familiebezoeken onthouden worden.

En er komen bij de UNO regelmatig berichten binnen over de dood van gevangenen, waarbij de families foute of elkaar tegensprekende informatie over de doodsoorzaak krijgen.