Na de aanval van Iraakse troepen op een kamp van gevluchte Iraniërs ten noorden van Bagdad hebben juristen uit Europa en de USA de regering in Bagdad van misdaden tegen de menselijkheid beschuldigd.
Op een persconferentie in Parijs presenteerden ze dinsdag beelden en video-opnames van de aanval op het kamp Aschraf op 28 juli. Er  leven daar ca. 3500 gevluchte Iraniërs, die tot de Iraanse oppositiebeweging volksmojahedin behoren. Het Teheraanse regime eist de opheffing van het kamp en de gedwongen uitzetting van de aldaar levende Iraanse oppositionelen naar Iran.

De beelden laten zien hoe geüniformeerden bruut tegen mensen optreden. De in een comité georganiseerde juristen eisen het ingrijpen van de Verenigde Naties en de EU in het conflict. Bi i de aanval op het ca. 80 kilometer ten noorden van Bagdad gelegen kamp waren eind juli volgens uitlaingen van kampbewoners negen mensen om het leven gekomen.
 

Intussen heeft Amnesty International de Iraakse regering opgeroepen onmiddellijk een onderzoek naar de gebeurtenissen in Ashraf in te stellen, in het bijzonder naar het door de Iraakse troepen gebruikte buitensporige geweld bij de bestorming van het kamp en naar de beschuldigingen dat de 36 gearresteerde Iiraniërs zouden gefolterd zijn.
 

Amnesty International eiste opnieuw dat de gevangenen toegang tot medische verzorging en tot advocaten krijgen. De Iiraniërs in ballingschap mogen niet willekeurig vastgehouden worden en in geen geval naar Iran uitgezet worden, waar hun folteringen en terechtstellingen wachten.
Amnesty International heeft wereldwijd tot ondersteuning van deze oproep opgeroepen en daartoe een Online Petitie ingericht.