Vanaf dinsdag zijn bij de revolutionaire rechtbank in Teheran de massaprocessen weer begonnen tegen tientallen Iraanse tegenstanders van de regering.
Westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties hebben de processen herhaaldelijk veroordeeld. De getuigenissen zijn afgedwongen. Slachtoffers maken melding van foltering en verkrachting.

De Islamitische Republiek heeft deze maand al drie massaprocessen gevoerd tegen meer dan 100 personen wegens het protesteren tegen de verkiezingen. Tot op heden zij er nog geen veroordelingen geweest. De beklaagden worden beschuldigd van het oproer na de presidentsverkiezingen van 12 juni, evenals van pogingen de Islamitische staat omver te werpen. Volgens het Iraanse recht staat hierop de doodstraf. Westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties hebben de processen herhaaldelijk veroordeeld. Volgens ooggetuigen en familieleden van de gevangenen zijn alle bekentenissen verkregen door foltering en eenzame opsluiting.

Ook de Franse lerares Clotilde Reiss werd aangeklaagd. De 24-jarige vrouw wordt beschuldigd van spionage. De jonge docente aan de universiteit hat in e-mails verteld over de demonstraties en ook zelf daaraan deelgenomen. Zij is op borgtocht vrijgelaten, maar mag tot het vonnis het land echter niet verlaten.

Ondertussen publiceerde de vroegere presidentskandidaat Mehdi Karroubi de eerste verklaring van een jonge man op zijn website, waarin deze aangeeft in de politiegevangenis Kahrizak verkracht te zijn. Karroubi maakte duidelijk, dat hij van nu af aan al deze berichten op het web zou plaatsen als justitie dit soort gevallen zou blijven ontkennen. “Ze hebben me in de gevangenis geblinddoekt, vastgebonden en bijna doodgeslagen”, staat in de verklaring van de jongeman. “Daarna hebben ze me iets aangedaan wat zelfs door ongeloven verafschuwd wordt.”