Christenen in Iran zijn in toenemende mate slachtoffer van arrestaties. Vooral bekeerlingen zijn doelwit van het streng islamitische regime. Sinds begin dit jaar zijn er minstens 73 christenen opgepakt.
Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de situatie van christenen in Iran onderzoekt. Minister Verhagen stuurde het rapport donderdag naar de Tweede Kamer.
Volgens christelijke groeperingen buiten Iran zou het aantal ondergrondse kerken daardoor toegenomen zijn.
Vooral bekeerlingen staan onder druk, omdat het huidige fundamentalistische regime in Teheran bang is voor verdere verspreiding van het christendom, aldus bronnen tegenover Buitenlandse Zaken. Die verspreiding zou de islamitische identiteit van Iran ondermijnen en de veiligheid van het land in gevaar brengen, meent de regering-Ahmadinejad.
Lokale bronnen meldden dat er sinds het begin van dit jaar een „golf van arrestaties” plaatsvindt in Iran. Volgens christelijke groeperingen buiten Iran zou het aantal ondergrondse kerken daardoor toegenomen zijn.
Iraanse christenen ondervinden openlijke discriminatie op de arbeidsmarkt; werken en studeren wordt hen moeilijk gemaakt. Van rechtsbescherming zou amper sprake zijn, mede door actieve toepassing van de sharia. Veel leden van religieuze minderheden kiezen daarom voor emigratie.
Een woordvoerder van de stichting Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, kan de verontruste signalen uit het rapport van het ministerie „volledig bevestigen.” Hij vermoedt dat de toenemende agressie tegen christenen te maken heeft met de aanstaande presidentsverkiezingen in juni. „Ahmadinejad wil zich presenteren als hardliner.”
Bron: Reformatisch Dagblad