TEHERAN – In nacht van maandag op dinsdag hebben de Basiji’s, zoals altijd, gewelddadig opgetreden tegen Iraanse studenten. Ze vielen Universiteitsgebouwen binnen en veel in brand gestoken of vernield. Dit wanneer in Iran studenten zich klaar maken om aan hun examens te beginnen.

Na dat Iraniërs op maandag voor een gebouw van de Basiji’s hadden geprotesteerd, en op hen geschoten werd vanuit te gebouwen door de Basiji’s en er minstens 7 doden vielen, hebben honderden Basiji’s over heel Iran de universiteit van Teheran aangevallen, en kotten van studenten in brand gestoken, delen van de bibliotheek vernield, en minstens 3 studenten vermoord.

Dit zorgde voor veel woede, waardoor gisteren honderdduizenden Iraniërs in Teheran, en vele duizenden in andere steden weer op straat kwamen om die doden te herdenken.

Maar hier eindigt de gewelddadige acties van de Basiji’s zich niet!

Nacht van woensdag op donderdag, maar ook gisteren ’s nachts, hebben Basiji’s woningen van Iraniërs aangevallen en vele sms’en verzonden.

Ze hebben ruiten van vele woningen vernield, in appartementsgebouwen binnen gegaan en schade toegebracht, op de parkings van woningen en gebouwen binnengegaan en aan auto’s veel schade toegebracht (video’s zullen op IranActuaTV komen).

In verschillende steden van Iran hebben veel Iraniërs sms’en of brieven ontvangen waarin ze konden lezen: “Wij hebben opgemerkt dat u in de illegale betogingen heeft deelgenomen. Indien u dit blijft doen zal er hardhandig worden opgetreden!”.

Gisteren vroeg het Iraanse staatstelevisie om vrijdag tijdens de gebeden in de moskees steun te uiten voor ‘rahbar-e engelab eslami’ Khamenei (of m.a.w. Leider van het Islamitische Revolutie Khamenei).

Toch worden er voor vandaag ook betogingen verwacht. Voor morgen zouden er al grote betogingen gepland zijn.

Contact met Iran is ook veel moeilijker geworden. Telefoon, maar ook internet wordt voordurend uitgeschakeld.

In Iran praten al veel mensen over een nieuw revolutie. Dit toont aan waarom het regime dergelijke repressieve maatregelen neemt.