Taraneh Mousavi werd bij de Qaba Moskee gearresteerd door de Basij Militie. Haar familie hoorde niets van haar totdat zij een anoniem telefoontje kregen met de boodschap dat ze met een gescheurde baarmoeder en rectum in het Karaj ziekenhuis lag.

De beller vertelde de familie dat Taraneh problemen had van seksuele aard en dat ze geprobeerd had zich in het ziekenhuis met een reageerbuis van het leven te beroven.

Toen de familie arriveerde in het ziekenhuis, zei het personeel dat zij geen patiënt hadden met die naam. Een verpleegster vertelde echter dat ze gezien had, dat een meisje dat voldeed aan de beschrijving bewusteloos was binnengebracht, maar een paar uur later weer was meegenomen.
Het nieuws verscheen op Internet en er werd nu verteld dat de familie het verbrande lichaam van Taraneh gevonden hadden ergens buiten bij Qazvin. De familie is bedreigd en is doodsbang om te praten. Zij hebben geen aankondiging gedaan wanneer of waar de begrafenis zal plaatsvinden en ze hebben aan de vrienden van Taraneh gevraagd geen contact meer met hen op te nemen.

Hoe werd Taraneh gearresteerd en waarom?
Een kennis van Taraneh, die anoniem wenst te blijven, vertelde dat Taraneh op 30 juni naar de kappersschool ging. Ze parkeerde haar auto en toen ze de demonstratie zag riep ze naar een van haar vriendinnen om samen nog even naar de Qaba moskee te gaan voor de cursus begon. Ze droeg een lange groene mantel en een groene sjaal. Terwijl ze op haar vriendin wachtte werd ze door de Basij militie gearresteerd.
Haar vriendin, die vlakbij was, was getuige van de arrestatie. Taraneh werd in een busje weggevoerd. Verscheidene mensen, die in dezelfde omgeving werden gearresteerd, belden de familie van Taraneh om hen te informeren over haar arrestatie. Taraneh had tijdens haar internering het telefoonnummer aan sommige van hen doorgegeven. In een interview zegt een van Taraneh’s vrienden: “Taraneh is slachtoffer van verkrachting door de Iraanse veiligheidsdienst “.

Interview

Q: Wanneer ontdekte de familie het lichaam?
A: Gisteren zijn ze naar Qazvin gegaan om het verbrande lichaam op te halen. Haar ouders worden bedreigd en zijn erg bang. Ze willen geen details geven.

Q: Is Taraneh op 30 juni (7 Tir)gearresteerd bij de Qaba Moskee?
A: Ja. Ze droeg een lange groene mantel, een groene sjaal en hoge hakken. Ze had prachtige groene ogen en dat is denk ik de reden dat de Basijis haar aanhielden. Ze was niet eens aanwezig bij de demonstraties en rellen en zei dat ook tegen degenen die haar arresteerden. Ze had haar auto in die buurt geparkeerd om naar kapperscursus te gaan.

Q: Werd ze toen naar de gevangenis gebracht?
A: Ja. Ze werden naar een geheime gevangenis met hoge muren gebracht in de Pasdaran Avenue en in een grote ruimte vastgehouden. De meisjes werden lastiggevallen en Taraneh’s ondervraging duurde langer dan die van de anderen.

Q: Gaf ze daar haar telefoonnummer aan de anderen?
A: Ja. Toen Taraneh terug kwam van die langdurige ondervraging vertelde ze de anderen dat ze was gemolesteerd (dat zou best verkrachting kunnen zijn). Ze heeft aan verscheidene meisjes en jongens gevraagd om haar ouders en enkele vrienden te bellen om te zeggen dat ze was gearresteerd. Ze huilde voortdurend. Ze werd steeds ongeruster toen iedereen, behalve zij, naar huis mocht bellen.
Toen werden alle gedetineerden uit het gebouw weggevoerd. Sommigen werden naar de Evin gevangenis gebracht en anderen naar het Noboniad politiebureau. Iedereen maakte zich zorgen toen Taraneh daar moest blijven.

Q: Hebben ze haar familie en vrienden gebeld?
A: Ja. Sommige gedetineerden, die dezelfde avond of later vrijgelaten werden, hadden het nummer en belden Taraneh’s familie en vrienden, omdat ze gezien hadden hoe de meisjes werden behandeld.

Q: Ondernam de familie actie?
A: Ja. Na een paar dagen vonden ze haar auto vlakbij de plek waar ze werkte, maar tot vorige week hoorde niemand verder wat van haar.

Q: Toen ze een anoniem telefoontje kregen?
A: Ja. Iemand, misschien een van Taraneh’s kidnappers, belde de familie. Hij zei dat “Taraneh problemen had en niet was gearresteerd, maar dat ze getracht had zich van het leven te beroven door zich voor een auto te gooien omdat haar baarmoeder en rectum gescheurd waren. Daarom lag ze in het Emam Khomeini zienkenhuis in Karaj, waar ze geprobeerd had zelfmoord te plegen met een reageerbuis.”
De familie ging direct naar het ziekenhuis, maar daar stond ze niet ingeschreven. Een van de verpleegsters vertelde heimelijk dat er een meisje dat er uitzag als Taraneh een paar dagen geleden bewusteloos naar het ziekenhuis was gebracht en na een paar uur weer was weggehaald.
Daarom denken we dat ze herhaaldelijk verkracht is en in haar laatste uren naar het ziekenhuis is gebracht.

Q: Hoe is het verder met Taraneh’s familie?
A: Daar maken we ons grote zorgen om. Taraneh’s ouders zijn zeer religieus. Ze zijn allebei over de 60. Taraneh was enig kind na vele jaren van behandeling en gebed. Zij hielden heel veel van haar. Maar na het gebeurde zijn ze heel angstig geworden en reageren niet op onze telefoontjes. Wij zijn Taraneh’s vrienden en we willen weten waar ze begraven wordt.

Q: Weten jullie iets over de begrafenis?
A: Nee. Gisteren kreeg de familie te horen dat er een lichaam, dat er uit zag als Taraneh, is gevonden ergens buiten tussen Karaj en Qazvin. Maar haar familie is ernstig bedreigd en zegt niets over de arrestatie van hun dochter.

Q: Denk je dat de waarheid aan het licht gebracht wordt nu blogs en andere media ervan af weten?
A: Ik wil niet dat Taraneh’s stem verstomt. Of onze stem. Ze hebben onze vriendin dagenlang bruut verkracht, daarna haar lichaam verbrand en het ergens buiten gedumpt.
Wanneer Taraneh zong, dacht ik nog dagen daarna aan haar prachtige stem. Maar sinds gisteren hoor ik alleen nog haar gegil. Haar ellende is voorbij, maar wij dragen het voor de rest van ons leven met ons mee.