Tateos Michaelian, predikant van de kerk, vertaler: geboren 1932, overleden Teheran 29 juni 1994.

TATEOS Michaelian, waarnemend voorzitter van de Raad van protestantse ministers in Iran, is vermoord in Teheran.  Michaelian, die 62 was, verdween uit zijn huis op 29 juni en zijn zoon werd opgeroepen om zijn lichaam te identificeren op 2 juli. Een deel van zijn hoofd was weggeschoten. De Iraanse autoriteiten beweren dat hij werd vermoord door iemand van de oppositie, omdat zijn lichaam werd gevonden in een huis dat gehuurd was door enkele studenten.  Hij had vaak anonieme doodsbedreigingen ontvangen.

Michaelian was een voormalig uitvoerend secretaris van de Presbyteriaanse Synode in Iran. Vanaf de jaren 1960 tot 1980 was hij algemeen secretaris van de Iraanse Bible Society, en had tal van christelijke boeken vertaald in het Perzisch. Hij nam het voorzitterschap van de Raad van protestantse ministers in januari over, na de moord op bisschop Haik Hovsepian Mehr. Net als Hovsepian Mehr en vele protestantse christenen in Iran, was Michaelian van Armeense oorsprong.

Net als alle Christenen Iran, moest Michaelian een moeilijk pad betreden na de Islamitische revolutie van 1979.  In de vroege jaren 80 bekritiseerde hij in een interview in een Frans tijdschrift de beperkingen van de christenen na de revolutie. Drie jaar later werd hij opgeroepen door de autoriteiten en beschuldigd van contrarevolutionaire activiteiten, die hij sterk ontkende.  In december jongstleden heeft hij ingestemd met de ondertekening van een omstreden regeringsverklaring dat er godsdienstvrijheid in Iran is.