Met betogingen in 80 steden wereldwijd hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor de mensen-rechten en tegen de onderdrukking in Iran.

Zaterdag 25 juli 2009 is door vooraanstaande mensenrechtenorganisaties, waaronder o.a. Amnesty International, Reporters zonder Grenzen en de schrijversvereniging P.E.N., uitgeroepen tot wereldwijde actiedag voor mensenrechten en persvrijheid  in Iran.

De mensenrechtenverenigingen voor Iraanse migranten hebben deze actie ondersteund en leden, vrienden en begunstigers opgeroepen om door deelname hun solidariteit te betuigen.
Wereldwijd gaven duizenden mensen gehoor aan deze oproep en namen deel aan de actiedag. Er waren betogingen in meer dan 80 steden, waaronder Londen, Parijs, Rome, Amsterdam, Wenen en New York.

Op de Potsdamer Platz in Berlijn eisten honderden mensen dat de mensenrechten in Iran gerespecteerd zouden worden en betuigden zich solidair met de Iraanse bevolking. Veel deelnemers waren in het zwart gekleed en legden witte bloemen neer als nagedachtenis voor de in Iran omgekomen demonstranten.

De betogers in Berlijn eisten van de Iraanse regering dat deze onmiddellijk het recht van samenkomst en de persvrijheid in ere zou herstellen, het door de staat ondersteunde geweld en de folteringen zou beeindigen en de verantwoordelijken voor de misdaden van de afgelopen weken ter verantwoording zou roepen.

“De afgelopen weken worden in Iran de meest elementaire rechten met voeten getreden. Mensenrechten gelden voor iedereen, daarom tonen wij solidariteit en oefenen druk uit “, zei Monika Lüke, algemeen secretaris van Amnesty International in Duitsland. “De internationale statengemeenschap – en daaronder reken ik natuurlijk ook de regering van de Bondsrepubliek, moet zich uitdrukkelijk inzetten voor het naleven van de mensenrechten in Iran en mag het niet laten bij loze praat alleen,” eiste Lüke.

Gemma Pörzgen, bestuurslid van Reporters zonder Grenzen, verklaarde in haar toespraak: “Zonder persvrijheid en vrijheid van meningsuiting blijven de slachtoffers van onderdrukking door de staat onzichtbaar en kunnen de Iraanse machthebbers ongezien en ongehinderd de mensenrechten blijven schenden. Wij eisen van de leiding in Teheran dat ze onafhankelijke journalisten geen beperkingen meer opleggen en ook buitenlandse journalisten in het land toelaten.”
“Het onderdrukken van een geweldloze democratische oppositie, die zich keert tegen het verkiezingsbe-drog, is geen binnenlandse aangelegenheid“, aldus Peter Schneider, schrijver en lid van de P.E.N.

Ook in Frankfurt, Düsseldorf en Hamburg namen honderden mensen deel aan acties en eisten vrijlating van de Iraniërs die na de verkiezingen in juni werden gearresteerd en nog steeds vastzitten.

Voor de Iraanse ambassade in Londen demonstreerden meer dan 500 mensen. Zij hadden schmink op, zwaaiden met groene vlaggetjes en droegen groene armbandjes – de kleur van de oppositie. In Belfast en Dublin gaven een paar honderd mensen gehoor aan de oproep.
In New York gingen talloze mensen naar Times Square als gevolg van de oproep van de organisatie “United 4 Iran”. Op de website van de organisatie betuigden de Hollywood-sterren Sean Penn en Robert Redford, evenals Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, hun steun aan de protesten.

In Amsterdam riep die Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Schirin Ebadi, de wereldgemeenschap op, de uitslag van de verkiezingen niet te erkennen. Voor ca. 1000 deelnemers aan de protestbetoging eiste zij nieuwe verkiezingen onder toezicht van de VN.

Bij de Place des Nations in Genève verzamelden zich ca. 250 in Zwitserland verblijvende Iraniërs. Ze riepen “Shame on you Ahmadinejad” en stelden overtredingen van de mensenrechten door het Iraanse re-gime aan de kaak. De demonstranten – waaronder veel jongeren – hielden foto’s omhoog van Neda, de jonge vrouw die in juni bij de onlusten in Iran doodgeschoten werd door regeringstroepen.

In Parijs en Wenen kwamen meermalen honderden demonstranten bijeen. Bij het protest bij de Eiffeltoren eisten demonstranten op protestborden “Vrijheid voor Iran”.

Voor de Iraanse ambassade in Rome stelden ca. 200 studenten de gedragingen van het Iraanse gezag aan de kaak. Ze deelden flyers uit met foto’s van verdwenen en vermoorde Iraanse opposanten. Ook in Zweden en Portugal vonden protesten plaats. De wereldwijde actiedag voor Iran kreeg ook steun van ver-scheidene prominente Oostenrijkse auteurs, waaronder de winnares van de Nobelprijs voor de literatuur, Elfriede Jelinek.