Volgens rapporten vanuit afdeling 350 van de Evin gevangenis werd politiek gevangene Misaq Yazdan-nejad gisteren voor de revolutionaire rechtbank geleid en veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en verbanning naar de Gohardasht gevangenis na 2 jaar in onbepaalde staat in hechtenis te zijn gehouden.

Yazdan-nejad, een 23-jarige student vertaalkunde aan de Payam-e Noor Universiteit van Shahriar, werd veroordeeld door rechter Salavati op maandag 7 september.

Hij werd beschuldigd van deelname aan de 19e herdenking van het bloedbad onder politieke gevangenen 1988, van het bezoeken van zijn zus in Kamp Ashraf, het feit dat zijn ouders voormalige politieke gevangenen waren, de executie van zijn ooms (die politieke gevangenen waren) en van communicatie per e-mail met de People’s Mojahedin Organization of Iran.

Deze gevangen student lijdt aan ernstige depressies en heeft dringend medische behandeling nodig; van een verblijf in de gevangenis zal zijn mentale toestand nog verslechteren.

Drie van zijn ooms, Ibrahim Sanjari, 32, Hossein Sanjari, 28 en Hassan Sanjari, 24, werden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd door het regime. Zijn ouders, Mojtaba Yazdan-nejad en Akram Sanjari, brachten in de jaren 80 samen met hun kleine kind elk 3 jaar in de gevangenis door onder onverdraaglijke omstandigheden. 8 september 2009