25 augustus 2009 – De vierde hoorzitting tegen critici van de herbenoeming van president Ahmadinejad werd vandaag voor een revolutionair tribunaal gehouden. Onder de gedaagden bevinden zich zes journalisten – Saeed Hajjarian, Saeed Lylaz, Ahmad Zeydabadi, Saeed Shariti, Mohammad Ghochani en Masoud Bastani.

Reporters Without Borders (verslaggevers Zonder Grenzen) liet weten dat alle mensenrechtenactivisten zowel in Iran als in het buitenland moeten ingaan tegen dit bedroevende spektakel van bekentenissen die zijn afgedwongen onder marteling, ontzegging van rechten en collectieve tenlasteleggingen die onder Iraans recht verboden zijn.

De organisatie voegde eraan toe: “De journalisten staan alleen terecht voor het uitvoeren van hun werk; en dat is om het volk van Iran op de hoogte te houden van de demonstraties die plaatsvinden in een tijd dat de overheid alle negatieve rapporten en beelden uit een land in crisis een halt wil toeroepen”.

Hajjarian is slecht behandeld en gemarteld en moest in het ziekenhuis worden opgenomen.  Hij werd gedwongen een bekentenis af te leggen. Omdat hij vanwege zijn handicaps niet kan praten, werd zijn bekentenis in de rechtzaal voorgelezen door Shariti, een van de andere gevangengehouden journalisten; Shariti wordt zelf sinds 29 juli vastgehouden. Gholamali Riahai, de advocaat van Hajjarian, weigerde de hoorzitting bij te wonen en diende zijn ontslag in nadat hem de toegang tot het procesdossier van zijn client was geweigerd. De aanklager in Teheran heeft advocaten benoemd die banden hebben met de veiligheidsdiensten.

Mehdi Karoubi, een van de hervormingsgezinde presidentskandidaten, stelde in een artikel van 29 juli dat jonge gevangenen uitzonderlijk slecht behandeld zijn en dat er verkrachtingen hebben plaatsgevonden. Meerdere journalisten hebben gezegd dat de meeste gevangenen in afdeling 209 van de Evin-gevangenis in Teheran worden mishandeld en onderworpen aan zeer zware psychologische druk.

Ahmad Zeydabadi werd 35 dagen lang in een cel vastgehouden die op een graftombe leek, en kon niets van buiten horen en niemand zien. Hij is in het ziekenhuis opgenomen vanwege de gevolgen van een hongerstaking die hij 17 dagen heeft volgehouden. Hij zag van de hongerstaking af omdat een arts in de Evin-gevangenis hem vertelde dat niemand ervan afwist. Zijn familie zegt zich ernstige zorgen te maken om zijn gezondheid.

Reporters Without Borders (Verslaggevers Zonder Grenzen) is intussen te weten gekomen dat Mahssa Amrabad, een journaliste die op 14 juni werd gearresteerd, gisteren vrijgelaten is nadat zij een borg had betaald en dat Somayeh Tohidloo, redacteur van de blog SMTO op 22 augustus is vrijgelaten.