Tegenstanders van het regime hebben volgens berichten in de gevangenis in Teheran en elders ernstige verwondingen opgelopen. De oppositie eist opheldering.
Showprocessen, afpersing, willekeur, folteringen  – het mullah-regime heeft de druk op de oppositie verder verhoogd. De verliezende presidentskandidaat Mahdi Karrubi berichtte gisteren over zware mishandelingen van regimekritische demonstranten in Teheran. Karrubi berichtte op zijn website dat gearresteerde demonstranten in de gevangenis meerdere keren verkracht  werden – vrouwen en mannen.

Dit werd hem door vroegere commandanten van de strijdkrachten, hogere ambenaren en ex-gedetineerden verteld. “Gevangenen hebben verklaard dat een aantal vrouwelijke gedetineerden zo  bruut verkracht werd dat zij daarbij zwaar gewond werden”, schreef Karrubi. “Anderen hebben op een wrede manier jonge mannen verkracht, zodat de slachtoffers verwondingen, depressies en psychische schade opliepen.”

Karrubi eiste een onverwijlde opheldering van de beschuldigingen en sprak van een “schande” voor het heersende systeem. De Iraanse politiechef Ismail Ahmadi Moghaddam had de dag van tevoren voor de eerste keer de mishandelling van gearresteerde demonstranten toegegeven. Hij ontkende echter dat ze doodgefolterd zouden zijn. Ze zouden gestorven zijn als gevolg van een virusinfecrie, zo zei hij.

De oppositie berichtte over drie sterfgevallen in de gevangenis Kahrizak. Daar kwam ook Mohsen Ruholamini om het leven, zoon van de campagneleider van de kandidaat Mohsen Rezai. Volgens de gevangenisdirectie stierf hij aan een hersenvliesontsteking – drie uur na zijn opsluiting in Kahrizak.
naar berichten van persagentschappen