Tienduizenden demonstreerden in verscheidene Iraanse steden voor vrijheid en democratie. Honderden demonstranten werden door regeringstroepen neergeknuppeld.

De Iraanse oppositie heeft gebruik gemaakt van de „Jeruzalem-dag“ op het einde van de vastenmaand Ramadan voor nieuwe massaprotesten tegen het regime. Ondanks een verbod van anti-regerings-demonstraties protesteerden tienduizenden tegenstanders van het regime afgelopen vrijdag tegen de dictatuur.

Bij de grootste demonstraties  van de oppositie in Iran sinds tweeëneenhalve maand riepen de demonstranten “Vrijheid, Vrijheid“  en “Weg met de dictator“.
Ondanks alle dreigementen van regeringstrouwe milities en veiligheidstroepen droegen de demonstranten weer groene T-shirts of groene armbanden, om zich als aanhangers van de oppositie te kennen te geven. „Niet Gaza of Libanon – ons leven ligt in Iran“, luidde een andere slogan.

Dit was eens te meer een protest tegen de regering, die op de zogenaamde Jeruzalem-dag steeds de solidariteit met de Palestijnen centraal stelt.

“Laat de politieke gevangenen vrij”

In meerdere plaatsen in Teheran en buiten de Iraanse hoofdstad kwam het tot geweld tegen de verzamelde aanhangers van de oppositie. Op het Haft-e-Tir-Plein in de hoofdstad werden demonstranten aangevallen, zo berichtten ooggetuigen. De menigte riep “Laat de politieke gevangenen vrij” en “Niet bang zijn, we zijn allemaal bij elkaar”.

In de marge van de demonstraties kwam het in het centrum van Teheran volgens ooggetuigen tot  botsingen tussen veiligheidstroepen en oppositionelen. De veiligheidstroepen zetten traangas in tegen demonstranten, die zelf met stenen gooiden.

Daabij zouden wederom tegenstanders van het regime gearresteerd zijn. De cijfers over het aantal arrestaties variëren, maar er moet van uitgegaan worden, dat minstens 20 mensen opgepakt werden. Daar  komen nog honderden jonge oppositionelen bij, die geslagen, weggeduwd  en neergeknuppeld werden.