Volgens een rapport vanuit afdeling 4 van de gevangenis Gohardasht in Karaj is politiek gevangene Afshin Baimani overbegracht naar afdeling 1 nadat de veiligheidsdiensten van Protection and Intelligence zijn cel bestormden.

Op dinsdag 15 september verwijderden veiligheidstroepen hem met geweld uit zijn cel en brachten hem naar een isoleercel op afdeling 1, die bekend staat als het ‘hondenhok’. Dit werd uitgevoerd door het hoofd en het assistent-hoofd van Protection and Intelligence, Kermani en Nabiollah Faraj-nejad en een aantal bewakers.

Volgens andere rapporten zijn politieke gevangenen die samen op een afdeling zaten van elkaar gescheiden en overgebracht naar de Hosseineih (gebedsruimte) van de gevangenis. Hamid en Asghar Bannazadeh zijn overgebracht naar de Hosseineih en de druk en dreigementen om andere politieke gevangen te scheiden zijn toegenomen. Politiek gevangene Mansour Radpour is ook bedreigd met overplaatsing naar de Hosseineih.

Dit deel van de gevangenis kent bijzonder slechte omstandigheden. Het aantal gevangenen in dit deel is veel groter dan de capaciteit en de gevangenen moeten naast elkaar op de grond slapen en kunnen zich niet vrij bewegen. De hygiënische omstandigheden zijn ook stuitend en het zit er vol luizen en ander ongedierte. Sommige gevangenen die hier worden vastgehouden zijn drugsverslaafden en gevaarlijke criminelen.

Politieke gevangen lopen ook gevaar om aangevallen te worden door maffiabenden in de gevangenis georganiseerd door gevangenisbeambten. (17 september 2009)