Saeed Jazee (21) en Ali Mahin-Torabi (21)
Succes van de campagne tegen executie van minderjarigen in Iran – Gratie voor Saeed Jazee (21)
Saeed Jazee, die beeldhouwer wil worden, is na vier jaar in de dodencel nu weer vrij.

 

Saeed Jazee werd op zijn 17e ter dood veroordeeld, omdat hij betrokken was bij een ruzie met andere jongeren, waarbij onopzettelijk een van de jongelui gedood werd.

Hij zat vier jaar in de dodencel van de gevangenis van Karaj bij Teheran. De executiedatum werd vastgesteld op 25 juli 2008, maar werd daarna ettelijke malen uitgesteld na internationale protesten. De inspanningen van mensenrechtenorganisaties wereldwijd en advocaten in Iran hebben ertoe geleid dat Saeed Jazee eind juli 2008 gratie kreeg en werd vrijgelaten. Onder andere heeft het Europese parlement zich ingezet voor Saeed Jazee.
Saeed Jazee vertelt na zijn vrijlating:
“In de vleugel waar wij als jongeren gevangen zaten werd soms bekendgemaakt dat een van ons de volgende morgen terechtgesteld zou worden. Maar ze zeiden niet wie. Dus allen, die ter dood veroordeeld waren, zaten de hele nacht te beven van angst. Toen werd een jongen, die twee jaar bij ons in de cel gezeten had, geëxecuteerd. Hij was even oud als ik. ‘s Morgens vroeg kwamen ze hem halen en ze zeiden dat hij weer voor de rechtbank moest verschijnen. Maar ze zeiden niet dat het doodvonnis nu voltrokken zou worden. Ze deden hem hand- en voetboeien aan en sloten hem voor de executie op in een eenpersoonscel… Hij was noch zo jong en kinderlijk, dat deed je echt wat. Maar ze deden gewoon de strop om zijn nek en gooiden de stoel om waarop hij stond ….“
Doodvonnis opgeheven: Ali Mahin-Torabi (21)

Het doodvonnis tegen Ali Mahin-Torabi is opgeheven. Het proces komt opnieuw op de rol.
Ali Mahin-Torabi werd op zijn 16e ter dood veroordeeld. Hij werd ervan beschuldigd een medescholier bij een ruzie dodelijk verwond te hebben. Hoewel de omstandigheden rond de dood van de medescholier niet helemaal duidelijk waren werd Ali Mahin-Torabi volgens de z.g. „Vergeldingswet” ter dood veroordeeld.
Intensieve inspanningen van mensenrechtenorganisaties en advocaten hebben bewerkstelligd dat het geval opnieuw onderzocht wordt en dat het doodvonnis werd opgeheven.
Omdat Ali Mahin-Torabi al vijf jaar vastzit in de Rejai-Shahr-gevangenis in Karaj bij Teheran, wordt verwacht dat hij gauw vrijkomt.