5 november 2009 – Ook een journalist van het persagentschap AFP is gearresteerd.
De oppositiebeweging van Iran is terug. Op 4 november protesteerden duizenden tegenstanders van het regime – niet alleen in het centrum van Teheran, maar ook in de steden Schiras, Täbris, Rascht en Isfahan.

De toestand in de Iraanse hoofdstad was woensdag uitzonderlijk. Ook in andere grote steden kwam het tot treffen. Al vroeg in de ochtend hield de paramilitaire regimemilitie wilde achtervolgingen op de aanhangers van de oppositiebeweging.

Sinds de verkiezingen op 12 juni 2009 maakt de oppositie gebruik van iedere gelegenheid of feestdag om te demonstreren tegen het verkiezingsbedrog en voor democratie. De geheime politie heeft de afgelopen weken iedere grotere bijeenkomst kunnen verhinderen. Woensdag was er echter weer een aanleiding in het kader van de officiële feestdag ter gelegenheid van de 30ste herdenking van de bestorming van de VS-ambassade in Teheran.

 In de Islamitische Republiek vinden, na de herverkiezing van het staatshoofd in juni, de ernstigste onlusten sinds tientallen jaren plaats. Militie en revolutionaire gardisten hebben de protesten met geweld neergeslagen. Duizenden zijn gearresteerd, velen gedood.

Woensdag 4 november werd er ook weer geschoten. Ooggetuigen vertellen dat de militie op de demonstranten geschoten heeft. Verscheidene mensen zijn gewond geraakt, sommige levensgevaarlijk. Daarbij werden door de politie traangas en gummiknuppels tegen de demonstranten gebruikt. Berichten over het aantal deelnemers variëren, de oppositie spreekt over „tienduizenden demonstranten“.

Aan het begin van de middag spitste de toestand in Teheran zich toe. Terwijl in het centrum in de omgeving van de zesbaans Vali-e-Asr-Boulevard demonstranten gearresteerd werden, trokken anderen onder het roepen van “Dood aan de dictator” door de straten. De revolutionaire garde viel de menigte aan met traangas en schoten in de lucht om te intimideren. Anderen ranselden doelgericht en bijzonder ruw vrouwen af met gummiknuppels – of ze nu jong of oud waren. Motoren gingen in vlammen op, gewonden werden snel van de straat weggehaald. Buurtbewoners boden de vluchtende demonstranten een schuilplaats en toonden hun solidariteit.

Onder de arrestanten van woensdag bevindt zich ook een journalist van het persagentschap AFP. De reporter Farhad Pouladi zou op weg geweest zijn naar een officiële meeting, aldus de bureauchef van het persagentschap, Jay Deshmukh. Op hetzelfde moment vonden er op andere plaatsen in de stad confrontaties met de oppositiebeweging plaats.

Hij wist niet waar Pouladi heengebracht was, zei Deshmukh. Het is voor de internationale media  buitengewoon moeilijk om te werken door de uitgebreide beperkingen van de Iraanse overheid na de onlusten ten gevolge van de presidentsverkiezingen in juni. O.a. de directe berichtgeving over niet-goedgekeurde demonstraties is verboden.