12 november 2009 – De Française Clotilde Reiss, die in Teheran vast zit, moet zich opnieuw voor de rechtbank verantwoorden.
Iran heeft de door Frankrijk geëiste garanties inzake het verschijnen voor de rechtbank van de in Teheran vastgehouden lerares Clotilde Reiss met klem afgewezen.

Om voorwaarden te verbinden aan de aanwezigheid voor het gerecht van de 24-jarige Française, is een “duidelijke overtreding” van de verplichtingen die de Franse regering is aangegaan. Aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken van Iran afgelopen woensdag tegen het Iraanse persagentschap Fars. Reiss dient, zoals overeengekomen, ter beschikking staan van de Iraanse justitie. De eisen van Frankrijk zijn “ongepast”.

Het dagblad “Le Figaro” berichtte begin november, dat de Franse ambassade in Teheran, waar Reiss tot de uitspraak moet verblijven, in een schrijven aan het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken het verschijnen van Reiss voor de rechtbank laat afhangen van de schriftelijke garantie dat zij niet opnieuw gearresteerd wordt. De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner eiste dinsdag dat Reiss na de afsluitende ondervraging voor de rechtbank direct zal worden vrijgelaten.

Reiss heeft als lerares bij een Iraanse universiteit gewerkt. Toen zij op 10 juli naar Frankrijk wilde terugkeren, werd zij gearresteerd. De Iraanse justitie beschuldigde haar van het aanstichten van en deelname aan de massademonstraties tegen de omstreden presidentsverkiezing van 12 juni.

Na anderhalve maand mocht zij de gevangenis verlaten en sindsdien zit zij in huisarrest op de Franse ambassade. De openbare aanklager van Teheran kondigde maandag de voortzetting aan van het proces tegen Reiss, zonder echter een datum te noemen.

Volgens persberichten