9 november 2009 – Volgens officiële berichten werden 109 personen gearresteerd, volgens mensenrechtenorganisaties veel meer.
Bij de massaprotesten van regeringstegenstanders in Iran zijn vorige week meer dan 100 personen gearresteerd.  Dat werd zaterdag meegedeeld door het staatspersbureau IRNA, dat zich beriep op berichtgeving van de politie.

Volgens mensenrechtenorganisaties werden echter aanzienlijk meer mensen gearresteerd. Alleen al naar de Evin gevangenis zouden 400 personen zijn gebracht. Volgens officiële opgave zaten er van de 109 tot de oppositie behorende gearresteerden op zondag nog 62 vast, waaronder 19 vrouwen.  Onder de gearresteerden waren ook twee Duitsers en een Canadees.

Zij zouden weer op vrije voeten gesteld zijn, zei de officier van justitie tegen het persbureau IRNA. De aanklager deelde tevens mee dat een Deense student en een Iraanse journalist, die werkte voor het Franse persbureau AFP, gearresteerd waren.

De AFP-journalist Farhad Pouladi werd zaterdag na toestemming van de revolutionaire rechtbank weer vrijgelaten. De Deense student Niels Krogsgard, die wilde schrijven over de situatie van de binnenlandse politiek, zit volgens officiële berichten nog steeds gevangen. Het is buitenlandse correspondenten in het kader van de oplaaiende protesten na de omstreden herverkiezing van Ahmadinedjad verboden de straat op te gaan om over protesten te berichten.  Aanhangers van de oppositie erkennen de verkiezingen niet en spreken van bedrog. Grote demonstraties worden bloedig neergeslagen.

Sinds de omstreden presidentsverkiezing zijn volgens informatie van Reporters zonder Grenzen meer dan honderd medewerkers van de media en bloggers gearresteerd. Meer dan 50 journalisten zijn intussen het land ontvlucht. Diegenen, die gebleven zijn, staan voortdurend onder druk. De organisatie eist van de internationale statengemeenschap zich in te zetten voor de reporters en bloggers.

Volgens persberichten