3 december 2009 – Reporters zonder Grenzen: “De internationale statengemeenschap moet zich inzetten voor Iraanse reporters en bloggers.”

In vervolg op de protesten van de afgelopen maanden is een prominente journalist, die kritiek heeft op het regime, tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld.  Said Leylas werd van opruiing beschuldigd bij de onlusten in juni, vertelde zijn advocaat woensdag tegen het semi-officiële persbureau Fars.

Bovendien werd de journalist, die werkte voor het vorige maand verboden economische tijdschrift “Sarmajeh” (Kapitaal), ervan beschuldigd deelgenomen te hebben aan illegale bijeenkomsten en in het bezit geweest te zijn van geheime informatie.

Said Leylas, redacteur bij het tijdschrift Sarmajeh, werd al kort na de omstreden presidentsverkiezing van 12 juni gearresteerd.

Zijn advocaat heeft aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan. De krant heeft zich kritisch uitgelaten over de economische en monetaire politiek van de president en werd begin november verboden. Op 6 november heeft de organisatie Reporters zonder Grenzen haar bezorgdheid uitgesproken over het vervolgen van journalisten die kritiek hebben op het regime in Iran:
„De illegale arrestaties en het kidnappen van journalisten in Iran blijven aanhouden“, aldus Reporters zonder Grenzen. „Meer dan 100 mediamedewerkers en bloggers zijn gearresteerd sinds 12 juni, de dag van de omstreden presidentsverkiezingen. Tenminste 23 van hen zitten nog steeds achter de tralies. Meer dan 50 journalisten zijn intussen het land ontvlucht en degenen die zijn gebleven staan aanhoudend onder druk“.

„Bij de showprocessen worden door de rechters draconische vonnissen tegen de journalisten geveld: de straffen lopen op tot 6 jaar gevangenis, zonder mogelijkheid tot beroep voor de beklaagden. Deze situatie is ondraaglijk. De internationale statengemeenschap dient zich in te zetten voor de Iraanse reporters en bloggers“, eist Reporters zonder Grenzen.