Hesam Salamat, studerend voor een Masters in sociologie aan de universiteit van Teheran, die werd gearresteerd door veiligheidstroepen in Teheran na de presidentsverkiezingen en werd vrijgelaten tegen een borgtocht van 200,000 dollar na twee maanden te hebben doorgebracht om de Evin Gevangenis op afdeling 209, werd vorige week tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld door de 26ste tak van de Revolutionaire Rechtbank in Teheran.

Ondanks het feit dat de vertegenwoordiger van de Openbare Aanklager fouten in de aanklacht aangewezen door de advocaat van Salamat, Mohammad Oliyayi Fard, achtte rechter Pur-abas Salamat schuldig aan het verspreiden van propaganda tegen de regering, het bijwonen van samenscholingen en het samenzweren om de nationale veiligheid te verstoren, en veroordeelde hem tot 4 jaar gevangenisstraf.

Hesam, die voor zijn doctoraalexamens sociologie beter beoordeeld werd dan alle anderen aan de universiteit van Teheran, werd uitgesloten van verdere studie onder invloed van het hoofd van de sociologiegroep aan de universiteit van Teheran en veiligheidsinstellingen buiten de universiteit en was actief in een commissie voor de verdediging van het recht op scholing opgericht door uitgesloten studenten. (Human Rights Activists in Iran – Nov. 12, 2009)