26 november 2009 – Kort voor de nationale studentendag worden er in Iran weer massaal hogeschool studenten gearresteerd.
Volgens mensenrechtenorganisaties worden studenten door de staat weer flink aangepakt om eventuele protesten op 7 december te voorkomen. De lukrake arrestaties schenden niet alleen de mensenrechten van de jongelui, maar zijn ook nadelig voor hun studie en hun privé-leven. Ook op websites van oppositiegroeperingen in Iran wordt gesproken over arrestaties en studieonderbreking. Tot nu toe zouden al 60 studentenwoordvoerders gearresteerd zijn volgens berichten uit Iran.

Er worden dagelijks arrestaties verricht – niet alleen bij verscheidene hogescholen in Teheran, maar ook in andere universiteitssteden, zoals Isfahan, Babolsar en Shiraz. Meerdere studenten worden na hun arrestatie van verdere studie uitgesloten. De arrestanten worden beschuldigd van „activiteiten tegen de nationale veiligheid“, omdat ze deelgenomen hebben aan protesten tegen het regime. Verscheidene studenten zitten al maandenlang vast zonder ook maar door de rechtbank gehoord te zijn. Anderen zijn tot gevangenisstraf veroordeeld.

In de hogescholen van Teheran en andere universiteitssteden vonden de afgelopen maanden bijna dagelijks protestdemonstraties plaats van studenten. Zij eisen het aftreden van het regime, vrijlating van hun gearresteerde medestudenten en een einde aan de onderdrukking. Alleen al op het terrein van de universiteit van Teheran stonden op 4 november zo’n 2000 studenten tegenover het regeringsleger.