07 december 2009 – Politie en militie van het regime treden gewelddadig op tegen de demonstranten.
Tegenstanders van het regime hebben de jaarlijkse officiële herdenking op de “Dag van de Student” aangegrepen om opnieuw tegen de dictatuur te protesteren. Weer trokken duizenden demonstranten, waaronder vele studenten, door de straten van Teheran en andere steden.

Een enorme hoeveelheid veiligheidspolitie werd door het regime opgeroepen om de protesten in te dammen. Volgens ooggetuigen vuurde de politie in het centrum van Teheran traangas af op de mensenmenigte. Op het Ferdowsi-plein in het centrum van de hoofdstad trad de politie massaal op tegen de tegenstanders van het regime. “De politie gebruikt de wapenstok om de demonstranten uiteen te jagen”, aldus ooggetuigen. “De mensen scanderen leuzen tegen de regering.” Op andere locaties in Teheran zouden er eveneens conflicten zijn ontstaan.

De politie van het regime omsingelde de universiteit van Teheran en stelde zich op in de aangrenzende straten. Er werden versperringen opgericht om de toegang tot de campus te controleren. Leden van de gevreesde regime-militie hebben volgens ooggetuigen voor de universiteit ingeslagen op duizenden aanhangers van de oppositie. Daarbij werden zowel mannen als vrouwen op het hoofd en de schouders geslagen. Ook hier werd traangas gebruikt.

De politie arresteerde talloze demonstranten. In de buurt van de universiteit had de veiligheidspolitie bussen en vrachtwagens geparkeerd om de arrestanten af te voeren. Rondom de universiteit was het onmogelijk om mobiele telefoons te gebruiken. Het netwerk werd gestoord.

Veel bedrijven in de omgeving van de universiteit van Teheran bleven maandag dicht. Zondagavond werd vanaf de daken „Allah is groot“ en „dood aan de dictator“ geroepen. Voor het eerst sinds ruim een maand greep de oppositie weer naar deze vorm van protest.

De overheid kondigde in het weekend al aan dat er hard opgetreden zou worden tegen de demonstranten. “Illegale” betogingen bij de universiteiten werden verboden.  Omdat er demonstraties tegen het regime verwacht werden, beperkten de autoriteiten de toegang tot Internet – een deel van de zondag was het helemaal geblokkeerd. Bovendien werd het verboden voor buitenlandse journalisten om direct vanaf de straat verslag uit te brengen. Correspondenten moesten tot woensdag op hun kantoor blijven.

Ieder jaar wordt op 7 december officieel herdacht dat 3 studenten in 1953 door het regime van de sjah gedood werden bij anti-Amerikaanse demonstraties. Via verscheidene websites van de oppositie werd opgeroepen om te demonstreren op deze Nationale Studentendag.

Na de verkiezingsfraude in juni zijn er in Teheran en andere Iraanse steden steeds weer massademonstraties tegen het regime geweest, die door de politie zijn neergeslagen. Talloze personen zijn tijdens de onlusten gedood, meer dan 4000 gearresteerd. Meer dan 80 leden van de oppositie zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf. Tegen minstens 5 is de doodstraf geëist.