8 december 2009 – Verontwaardiging over het onderdrukken van uitingen van de oppositie tijdens de “Nationale Dag van de Student” op 7 december in Iran.
De organisatie Reporters zonder Grenzen (RZG) heeft in een persbericht haar verontwaardiging geuit over het onderdrukken van de stem van de oppositie tijdens de “Nationale Dag van de Student” op 7 december in Iran. Het Iraanse regime had al dagen van tevoren de toegang tot Internet beperkt, gsm netwerken geblokkeerd en journalisten gehinderd in hun werk.

Op de Studentendag wordt herdacht dat in 1953 bij protesten tegen de sjah drie studenten gedood werden. Sindsdien geldt deze jaarlijkse herdenking als symbool voor de strijd om zelfbeschikkingsrecht van het volk.

„Dit is voor het eerst dat censuurmaatregelen tegen alle soorten media al zo vroeg, verscheidene dagen van tevoren, worden toegepast “, aldus RZG. „De regering wil voorkomen dat aanhangers van de oppositie zich mobiliseren via Internet of mobiele telefoon.“ De officiële toelichting, dat de openbare orde gehandhaafd moest worden, is volgens RZG slechts een voorwendsel. Het diende in eerste instantie om de censuurmaatregelen te verscherpen. Dat is een schending van het recht op informatie van zowel de Iraniërs als de internationale gemeenschap.

De overheid heeft het buitenlandse journalisten drie dagen lang verboden om buiten hun kantoor gegevens te verzamelen. Bovendien kregen hervormingsgezinde kranten waarschuwingen van het Ministerie van Cultuur. Het werd hen verboden om  items te publiceren die konden bijdragen aan verstoring van de openbare orde.

Behalve de traditionele media werden ook Internet en het GSM netwerk aanzienlijk beperkt. Sinds 5 december werd het web geblokkeerd of vertraagd, vooral in Teheran, Isfahan en Schiras. Verscheidene bronnen berichtten RZG over problemen bij het surfen op Internet en het versturen van e-mails. Breedband snelheden lagen soms onder de 56Kb, de snelheid van dial-up lines.

Bovendien werken de startpagina’s van Gmail en Yahoo niet. Ook de toegang tot proxy’s was onbetrouwbaar, wat het ontwijken van de censuurmaatregelen op Internet bemoeilijkte. Zo konden websites als Twitter, Facebook of Youtube nauwelijks meer bereikt worden. Technici vertelden aan Agence-France-Presse dat de problemen terug te voeren waren op „beslissingen van de overheid“.

De belangrijkste Internetproviders in Iran gebruiken het netwerk van het staatsbedrijf „Telecommunication Company of Iran“ (TCI) van de Iraanse Revolutionaire Garde. Ondanks dat er particuliere providers zijn wordt de sector dermate door de staat gedomineerd, dat opdrachten van overheidswege onmiddellijk uitgevoerd worden. Reporters zonder Grenzen