28 december 2009 – Frankrijk prijst de ‘grote moed’ van de demonstranten, die het Iraanse volk tot eer strekt.

De gewelddadige acties van de Iraanse regimepolitie en -militie tegen demonstranten worden internationaal scherp veroordeeld.

In een verklaring van het Zweedse voorzitterschap van de EU staat: “Bruut machtsmisbruik en willekeurige arrestaties van demonstranten zijn grove schendingen van fundamentele mensenrechten.” De demonstranten probeerden hun recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering uit te oefenen.
Ook de VS en Frankrijk hebben het dodelijke geweld scherp bekritiseerd.

Washington veroordeelde “de gewelddadige en onrechtvaardige onderdrukking van burgers in Iran in de uitoefening van hun fundamentele rechten”, aldus afgelopen zondag de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, Mike Hammer. “Regeren door angst en geweld is nooit rechtvaardig”, verklaarde hij. “Het is veelzeggend wanneer regeringen de hoop van hun burgers meer vrezen dan de macht van een andere natie.”

De Franse regering heeft zondag het geweld van de veiligheidstroepen tegen de demonstranten bekritiseerd. “Frankrijk veroordeelt de willekeurige arrestaties en het geweld tegen betogers die de straat opgingen om op te komen voor hun recht op vrije meningsuiting en hun verlangen naar democratie”, aldus een nota van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De regering  sprak tevens haar waardering uit voor de “grote moed” ‘van de demonstranten, die het Iraanse volk tot eer strekt.