30 december 2009 – Een vertegenwoordiger van de Iraanse geestelijk leider Khamenei roept op tot de doodstraf voor de leiders van de oppositie.

Het Iraanse regime bedreigt de leiders van de protestbeweging nu met de dood. Een vertegenwoordiger van de hoogste leider van het regime, Khamenei, eiste dinsdag de doodstraf voor de top van de protestbeweging, omdat zij “vijanden van God” zouden zijn.

“Achter het huidige oproer zitten vijanden van God” en volgens de wet is hun straf “ondubbelzinnig”, aldus ayatollah Abbas Vaez-Tabasi volgens de staatstelevisie. Volgens de wet van de Islamitische Republiek staat op “vijandschap met God” – waarmee rebellie tegen de staat bedoeld wordt – de doodstraf. De geestelijke wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke mensen in Iran.

Eerder had het Parlement “de maximale straf” tegen de demonstranten geëist wegens het beledigen van godsdienst.

Parlementsvoorzitter Ali Larijani liet bij de verklaring op de televisie in het midden of hij de doodstraf bedoelde. Vicevoorzitter Mohammad Reza Bahonar heeft aangekondigd dat de afgevaardigden “binnen 24 uur” de juridische mogelijkheden voor de doodstraf zouden verschaffen.

Afgelopen zondag zijn minstens acht mensen gedood bij de zwaarste confrontaties tussen veiligheidstroepen en oppositie sinds de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni.

Websites van de oppositie spreken over meer dan 15 doden. Honderden demonstranten en tegenstanders van het regime zijn sinds zondag gearresteerd. O.a. journalisten en mensenrechtenactivisten zijn in hechtenis genomen, maar ook de zus van advocaat en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Shirin Ebadi.

Drie dagen na het bloedige neerslaan van de protesten in Iran heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN een video uitgezonden die de wreedheid toont van het leger van het regime. Op de bewogen video is te zien hoe een groen- witte politie pick-up op de mensen inrijdt en onder het geschreeuw van de menigte over een demonstrant heenrijdt. De beelden, die via internet zijn verspreid,  zijn zondag gemaakt, toen tienduizenden mensen tegen het regime demonstreerden.