29 december 2009  – “Deutsche Journalisten-Verband”: “De machthebbers in Iran schenden internationaal erkende fundamentele rechten door het verbod op vrije en onafhankelijke verslaggeving.”

De journalistenbond “Deutsche Journalisten-Verband” (DJV) eist de onmiddellijke opheffing van de nieuwsblokkade in Iran. Bovendien moeten journalisten onbeperkte bewegingsvrijheid en vrijheid van rapportage krijgen, eiste de federale DJV voorzitter Michael Konken maandag in een persverklaring. “Correspondenten moeten over de onlusten in Iran kunnen rapporteren zonder inhoudelijke, fysieke en technische pesterijen.

Het is lokale correspondenten verboden om naar demonstraties zoals die van afgelopen zondag te gaan. Degenen die het verbod overtreden worden bedreigd met uitzetting of arrestatie. De verslaggeving van persbureaus is daarom grotendeels gebaseerd op standpunten en beschrijvingen, die door de oppositie via internet gepubliceerd worden.

De autoriteiten handelen in strijd met internationaal erkende fundamentele rechten als ze geen vrije en onbelemmerde berichtgeving toestaan, verklaarde Konken. Volgens DJV worden de correspondenten van buitenlandse media in Iran al maandenlang erin belemmerd om buiten hun kantoren en studio’s onderzoek te doen, te filmen en uit te zenden. Televisiebeelden van de protesten en rellen tegen het regime in Teheran werden geblokkeerd door de veiligheidsdienst. Mobiele- en internetverbindingen worden beperkt. De enige bron van foto’s en video’s zijn momenteel amateuropnamen, waarvan de authenticiteit soms moeilijk te verifiëren is.